Innenriks

Tror unge får det tøft

Sivert Duvsete (29) har nylig mistet ingeniørjobben. Han er ikke bekymret for egen framtid, men tror dagens petroleumsstudenter vil få det tøft.

Sivert Duvsete har nylig mistet ingeniørjobben. Selv er han ikke så bekymret og tenker han kan dra til Afrika eller Østen for å jobbe. Eller kanskje bytte bransje for en stund og jobbe i Jernbaneverket. FOTO: ROY STORVIK/ROGALANDS AVIS

– Jeg har jobb ut året, og er dermed i samme situasjon som mange andre. Det er to måter å ta det på. Du kan enten sette deg ned og sture, eller du kan prøve å se nye muligheter. Jeg velger det siste, sier Duvsete, som jobber i et undervannsentreprenør på Forus.

Den siste tida har han jobbet som prosjektingeniør innen undervannsinstallasjon, men ble nylig sagt opp.

Da finansminister Siv Jensen la fram forslaget til statsbudsjett i går, var tallene litt mer relevante for Duvsete enn de har vært tidligere år.

LES OGSÅ: Kutter trygda til arbeidsløse hvis de ikke vil flytte

– Sats på studentene

Duvsete mener ressursene særlig må rettes mot petroleumsfaget.

– Det er jo dagens petroleumsstudenter som sliter, det er de jeg er mest bekymret for. De som er ferdig utdannet og i sluttfasen av studiene har en tøff tid foran seg, sier den unge ingeniøren.

Universitetet i Stavanger får 24 nye rekrutteringsstillinger og en realvekst i budsjettet på 4,5 prosent fra i fjor.

– Mange vil nok tenke seg om to ganger før de velger en utdanning innen petroleumsfag. Hvis vi får et oppsving i bransjen igjen om 3–5 års tid, vil det være et stort sprik mellom behovet for arbeidskraft og antall ferdigutdannede, tror Duvsete.

Selv er han åpen for å skifte bransje, i hvert fall for en stund.

– 2016 blir det verste året. Jeg må kanskje ta en annen jobb for en periode, før jeg kan søke meg tilbake til oljesektoren.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Kan bygge jernbane

Duvsete er glad for at regjeringen vil bevilge penger til oppbygging av infrastruktur.

– Det er som Siv sier, nå er det viktig å spytte inn penger i oppbygging av infrastruktur, som vei og jernbane. Jernbaneverket har stort behov for arbeidskraft for tida. Det er absolutt en mulighet for meg, sier 29-åringen.

Men aller helst vil han fortsette med undervannsinstallasjon. Kanskje må han ut av landet, til Østen eller Afrika.

– Jeg er fleksibel og kan flytte hvor som helst, sier Duvsete.

LES OGSÅ: – Bare hundrelapper til de ledige