Innenriks

Kan få negativ rente allerede neste år

Norges Bank setter ned styringsrenta til det laveste nivået noensinne. Sjeføkonom mener negativ rente er uunngåelig: Men kunder kan fortsatt oppleve renteopgang ved juletider.

Bilde 1 av 2

– Alle banker, uten unntak, har høyere lånekostnader i dag enn de hadde på de beste dagene i sommer. Står denne forskjellen seg må bankene over tid øke sine utlånsrenter. For å hindre at folk får ubehagelige brev fra banken med varsel om renteoppgang ved juletider må Norges Bank kutte renta nå, sa sjeføkonom i Eika Alliansen, Jan Ludvig Andreassen til Dagsavisen onsdag.

Torsdag annonserte Norges Bank at styringsrenta settes ned med 0,25 prosentpoeng til 0,75 prosent. Aldri har rentenivået vært lavere i Norge.

– Vekstutsiktene for norsk økonomi er svekket, og vi venter at inflasjonen etter hvert vil avta. Styringsrenten settes derfor ned nå, sier sentralbanksjef Øystein Olsen ifølge NTB.

 Er jula nå reddet, Jan Ludvig Andreassen?

– Nei, dessverre. Usikkerheten er der fortsatt og begrunnelsen for en renteoppgang ved juletider er der fremdeles. Det underliggende er at økonomien forverrer seg og tapene i bankene øker. Da må banken finansiere dyrere lån. Selv etter dette kuttet vil bankens finansiering bli dyrere, og tapene øke. I sum må banken tjene mer på lånekundene sine, og da får i det vi ikke trenger: økte lånerenter for bedriftene og færre nye arbeidsplasser.

Negativ rente i 2016?

Sjeføkonomen er sikker på at renten vil gå mot null og ende negativt.

– Dette er Norges Banks bidrag til å bøte på utviklingen, og jeg er glad for at de er på ballen. Jeg tenker det vil komme to nye rentekutt i løpet av det neste året, og at vi vil ende opp med negativ rente. Mange har ment at dette kan komme i 2018, men nå tror jeg vi vil se en negativ rente allerde i 2016 eller 2017.

Jan Ludvig Andreassen ser likevel ikke for seg den store gevinsten for kundene, ettersom bankene uansett må ha tilstrekkelige marginer i et kriserammet kredittmarked.

–  Jeg tror ikke på lavere rente for bedriftene, men de beste kundene vil kanskje oppleve en rentenedgang på én til halvannen prosent, sier han til Dagsavisen.

Danske Bank i Norge kutter

Under en halvtime etter at Norges Banks rentekutt var annonsert torsdag, reagerte Danske Bank i Norge.

Fallende pengemarkedsrenter som følge av Norges Banks rentekutt og et uttalt mål om vekst i det norske markedet er bakgrunnen for rentekuttet som innebærer at boliglånsrenten kuttes med inntil 0,25 prosentpoeng, heter det i en pressemelding fra banken.

– Vi skal være konkurransedyktige for eksisterende og nye kunder, sier Trond F. Mellingsæter, country manager i Danske Bank i Norge.