Innenriks

De Grønne og Ap innfrir, krisetall for Frp

Frp ligger an til å gå under smertegrense på 10 prosent og Jonas Gahr Støre til å unngå diskusjon om hans lederskap. De Grønne innfrir!

Valgresultater nederst i saken!

Joda, det er kommunevalg, ingen skal ut av regjering eller inn på Stortinget. Likevel er det knyttet stor spenning til kommunevalgresultatet også nasjonalt.

– Resultatet av kommunevalget gir et signal om hvordan det vil gå i stortingsvalget om to år. Dessuten er resultatet en test på om partiene er på rett vei, eller om de er ute å kjøre, forklarer politisk kommentator i Dagsavisen, Arne Strand.

– I tillegg er resultatet viktig for moralen internt i partiene. Spesielt er dette tilfellet med Arbeiderpartiet i dette valget. For første gang går partiet til valg med en helt ny ledelse, alle i partiledelsen er nye.

LES OGSÅ: Høyrevinden har snudd

LES OGSÅ: Valgvinner MDG: – Vi kommer til å selge oss dyrt

Strand har tidligere skrevet at Arbeiderpartiet bør oppnå et bedre resultat enn i kommunevalget for fire år siden (31,7 prosent, se faktaboks) om Jonas Gahr Støres skal unngå en diskusjon om hans lederskap. Arbeiderpartiet ligger i den første prognosen i kveld an til å få 34 prosent av stemmene.

Flere kommentatorer har også pekt på at Fremskrittspartiet har en smertegrense internt på 10 prosent. Ender partiet under denne grensen, mener mange det betyr at regjeringsslitasjen er for stor. I den første prognosen publisert på NRK klokken 21, får Frp 9,3 prosent av stemmene.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Av andre spenningspunkter er spørsmålet om hvor stort Miljøpartiet De Grønne vil makte å bli. Det vil gi signaler om hvor stor makt partiet kan ventes på få etter stortingsvalget i 2017. Prognosen viser formidable 5,4 prosent.

I andre enden er mange spente på om SV greier å løfte seg, eller om de vil havne under sperrefristnivå på 4 prosent. Foreløpig ligger det an til å gå veie; partiet har fått 4,4 prosent av de opptalte forhåndsstemmene.

Her er valgresultatene:

Nyeste fra Dagsavisen.no: