Innenriks

Gisselaksjonene ender oftest godt

De aller fleste tilfeller der nordmenn har blitt tatt som gisler av utenlandske terrorister og kriminelle de siste 20 åra har endt med lykkelig utfall.

Bilde 1 av 3

– Det er fordi forhandlerne i det norske politiet er blant de beste i verden, sier Stein Erik Mauseth, pensjonert leder for krise- og gisselforhandlingsseksjonen i politiet.

En gjennomgang av gisselsituasjoner i utlandet der nordmenn har vært involvert, og som har vært kjent for offentligheten, viser at det i de aller fleste tilfeller går bra til slutt (se undersak).

– Vi har fått mye ros, blant annet fra FBI. En av de jeg håndplukket som forhandlere i 2009, dro seinere til London og gikk et internasjonalt forhandlerkurs, der hun gikk ut som den beste av 20 elever fra hele verden, sier Mauseth.

LES OGSÅ: – Ofre for penger og propaganda

Flere eksempler

Det er en rekke eksempler fra de siste 15 årene der nordmenn, enten hjelpearbeidere, diplomater eller turister, er blitt holdt som gisler i utlandet.

  • I januar 2008 ble norsk-colombianske Alf Onshuus Nino tatt til fange av den colombianske FARC-geriljaen. Han satt som gissel i nesten et halvt år, før han til slutt ble sluppet fri. Ifølge familien ble det utbetalt løsepenger for å få frigitt norsk-colombianeren.

– De behandlet meg bra, og jeg var ikke bundet, men de snakket også åpent om å drepe meg dersom den colombianske hæren angrep, sa Onshuus Nino til NTB etter at han ble frigitt.

  • I 2009 ble den norske journalisten og dokumentarfilmskaperen Pål Refsdal holdt som gissel av en Talibangruppe han fulgte som journalist. Refsdal ble til slutt frigitt, og et år seinere kom dokumentarfilmen «Fanget av Taliban» som blant annet viser hvordan norske UD jobbet for å få frigitt nordmannen.
  • I 2012 ble den norske hjelpearbeideren Astrid Sehl og tre andre hjelpearbeidere bortført fra en flykningeleir i Kenya, nær grensen til Somalia. Kenyanske og Somaliske styrker klarte etter få dager å redde alle fire.
  • I 2012 ble den norske FN-arbeideren Gert Danielsen kidnappet i Jemen. Han ble satt fri.

LES OGSÅ: Norge nekter å betale løsepenger til IS for kidnappet nordmann

Frigitt

  • I 2006 ble kaptein Jarle Johansen og maskinsjef Roger Bjerkås ved det norske skipet «Northern Comrade» kidnappet av pirater utenfor Nigeria. Etter en uke i fangenskap ble de frigitt.
  • I 2013 ble Ingvild Selvik Ask og en israeler kidnappet på Sinaihalvøya i Egypt, og frigitt etter fire dagers fangenskap.
  • I år 2000 ble FN-observatøren Knut Gjellestad holdt som gissel i Sierra Leone i tre uker, sammen med om lag 500 FN-soldater.

– I de situasjonene der norske UD bruker norske forhandlere går det som regel bra. De eksemplene jeg har vært med gjennom mine år, 6-8, har vi fått ut alle gislene, sier Mauseth.

To tilfeller av drap

Kun to ganger har gisselaksjoner med nordmenn involvert endt med dødelig utfall.

Det nyeste var terrorangrepet mot gassanlegget i In Amenas i Algerie i 2013. 39 gisler ble drept i aksjonen, deriblant fire nordmenn som var på jobb for Statoil. Hundrevis av ansatte ved anlegget ble reddet eller rømte.

I 1995 ble den norske turisten Hans Christian Ostrø kidnappet av en muslimsk opprørsgruppe i Kashmir-regionen nord i India. Han ble seinere drept av gruppen. Drapet på Ostrø ble da omtalt som det første norske gisselet i utlandet som ble drept siden andre verdenskrig.

Mer fra Dagsavisen