Innenriks

Norge nekter å betale løsepenger til IS for kidnappet nordmann

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) har sittet i fangenskap hos opprørsgrupper i Syria siden januar. Nå krever IS løsepenger for nordmannen, men regjeringen avviser blankt å betale.

Statsminister Erna Solberg (H) gjorde det klinkende klart da hun talte etter at nyheten om kidnappingen av Grimsgaard-Ofstad sprakk onsdag kveld:

– Vi verken kan eller vil gi etter for press fra terrorister og kriminelle. Norge betaler ikke løsepenger. Dette er et prinsipp vi ikke kan fravik i møte med kyniske terrorister. Utbetaling av løsepenger vil øke risikoen for at andre norske borgere tas som gissel.

Solberg kunne fortelle at 48-åringen er blitt holdt fanget av forskjellige grupperinger, men at man i dag har grunn til å tro at det er opprørsgruppa Den islamske staten (IS) som holder ham i fangenskap.

– Eneste måte

Pål Refsdal, som selv ble tatt til fange av Taliban, tror løsepenger er eneste måte å få frigitt nordmannen.

– Løsepenger er eneste måte å få han ut på, sier dokumentaristen til avisa Vårt Land.

– Overfor IS er løsepenger det eneste som kan fungere. Det er ikke noe å diskutere. IS har bevist det siste året at de landene som har betalt for sine, har fått gislene tilbake. Mens de som ikke har gjort det, har fått sine borgere henrettet, sier Refsdal.

Han ble i 2009 selv tatt som gissel - av Taliban i Afghanistan. Det siste året har han reist i Syria for å portrettere syriske opprørsgrupper.

Norge må be om nåde

NUPI-forsker Morten Bøås tror det kan finnes en vei utenom løsepenger.

– Vi må akseptere at det kan være begrenset hva norske myndigheter kan gjøre i denne situasjonen. Verktøykassen er liten, og det er begrenset hva Norge kan oppnå alene. Men det er også begrenset hva våre tradisjonelle allierte kan bidra med, sier Bøås til Aftenposten.

Bøås mener norske myndigheter må se om det er mulig å etablere en eller annen form for kanal gjennom mellommenn, som kan be om nåde for gisselet.

– Det er ikke så mye annet man kan gjøre. De kan også bruke det utenrikspolitiske apparatet i diplomatiet. Men erfaringer har vist at IS er lite lydhøre, sier forskeren til avisen.

Til salgs

Norske myndigheters informasjon sier at Porsgrunn-mannen Grimsgaard-Ofstad ble tatt til fange inne i Syria i slutten av januar. Det antyder også den siste oppdateringen han la ut på sin Facebook-profil, 24. januar:

– Jeg er i Idlib, Syria. Drar til Hama i morgen. Endelig klarte jeg det, skrev han.

Idlib og Hama er begge byer i det nordvestlige Syria.

Grimsgaard-Ofstad er tatt til fange sammen med en kinesisk statsborger. I sin nettavis Dabiq skriver IS at de to er «til salgs», og at den « ... norske fangen ble forlatt av sin regjering, som ikke gjorde sitt ytterste for å kjøpe hans frihet».

Bred støtte

Her hjemme får Erna Solberg og regjeringen støtteerklæringer fra et samlet politisk samfunn. Alle er enige om at man ikke kan gi etter for terroristene, samtidig som hovedmålet er å få det norske gisselet hjem.

– Statsminister Erna Solberg har Arbeiderpartiets fulle støtte i håndteringen av den krevende gisselsituasjonen. Vi står sammen om målet om å få den norske statsborgeren trygt hjem, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Kristelig Folkeparti-leder Knut Arild Hareide sa i NRKs valgdebatt at han ble orientert om saken for en tid tilbake. Også han støtter statsministeren.

– Det å gi etter for press blir galt. Det er viktig at det politiske Norge er samlet i en slik situasjon, sa Hareide.

Vanskelig sak

Så snart norske myndigheter ble varslet om kidnappingen ble det etablert en krisestab under ledelse av Utenriksdepartementet. Også Politiets krise- og gisselforhandlertjeneste (KGF), etterretningstjenesten, Kripos, Politiets sikkerhetstjeneste og Politidirektoratet har vært involvert.

Kripos uttalte til NTB onsdag kveld at enheten har etterforsket saken siden februar, men ville ikke gi ytterligere kommentarer av hensyn til arbeidet med saken.

Aftenposten hevder å ha kjent til gisseltakingen i flere måneder, men avisen har i samråd med norske myndigheter unnlatt å omtale saken.

Myndighetene har altså forsøkt å løse saken i det skjulte, men foreløpig har de ikke lyktes. (NTB)

Gule: Kidnappere kom ingen vei

Ekstremismeforsker Lars Gule mener IS går ut med kidnappingen av den 48-årige nordmannen fordi de ikke kommer noen vei i forhandlingene med norske myndigheter.

– Trolig ble han kidnappet kort tid etter at han ankom Syria i januar. Deretter har han vært en handelsvare mellom ulike grupperinger i Syria, før han nå har endt opp oss IS, sier Lars Gule, forsker på ytterliggående ekstremisme, til VG.

– Det IS sier, er at den norske staten har gitt opp denne mannen. Nå legger de ham ut «for salg» for hvem som helst som ønsker å betale ham fri. Det betyr at norske myndigheter har sagt nei til å betale løsepenger, og at eventuelle politiske krav har blitt avvist.

Reiste alene

Gule mener mannens Facebook-meldinger tyder på at han ikke har hatt noen støttespillere da han kom seg inn i Syria, og derfor var et enkelt mål.

Gule sier videre, etter å ha lest Facebook-feeden til 48-åringen, at han synes å ha en viss sympati for moderate islamister. Det kommer også klart fram at nordmannen har reist ned til Syria alene, uten støttespillere.

48-åringen har delt hundrevis av bilder på Facebook. En del av dem med symbolikk som også benyttes av ytre høyre. Han fremstår også som opptatt av norrøn mytologi.

Koblet til FMI

På 90-tallet ble den kidnappede nordmannen knyttet opp mot Arne Myrdals gruppering Folkeaksjonen mot Innvandring (FMI).

I juni 1995 beklaget imidlertid Dagbladet at avisen hadde omtalt ham som rasist og Arne Myrdal-sympatisør ved to anledninger i 1991 og 1994.

Nå ser det ut til at han er svært opptatt av krigen i Syria, og på Facebook kaller han seg identitarist, sier en studiekamerat som har møtt 48-åringen flere ganger siden studietiden, til TV 2.

Identitarisme er et høyreorientert tankesett opptatt av etnisk og kulturell identitet. (NTB)

Kidnappet nordmann i PSTs søkelys

Av André Lorentsen

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad skal ha kommet i PSTs søkelys etter ekstreme ytringer på nettet.

Det sier flere uavhengige kilder VG har snakket med. 48-åringen skal også ha blitt kontaktet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) på bakgrunn av ytringene.

Onsdag ble det kjent at opprørsgruppen IS tidligere i år har tatt den 48-årige nordmannen som gissel i Syria i januar i år, da han ifølge sin Facebook-konto kom til landet.

«Nordisk rase»

I 2013 skrev 48-åringen på et Facebook-forum at «den nordiske rase» måtte ha førerrollen i Europa. Han skriver også at han er motstander av det han kaller «zionistisk globalisme».

Forfatteren John Færseth, som har skrevet boken «KonspiraNorge», om konspirasjonsteorier og troen på dem, har fulgt med på nordmannens innlegg på Facebook noen år:

– Han har kommet med antisemittiske uttalelser i flere innlegg, sier Færseth til NTB.

48-åringen har delt hundrevis av bilder på Facebook. En del av dem med symbolikk som også benyttes av ytre høyre. Han fremstår også som opptatt av norrøn mytologi.

– Samtidig er han positiv til den muslimske verden, og kritisk til Muhammed-karikaturer og Charlie Hebdo, som han oppfattet som forsøk på å sette folk opp mot hverandre, sier han.

– Mye tyder på at han også er opptatt av en slavisk-ortodoks konservatisme der Russland og Serbia er blant fyrtårnene.

– Og han knytter seg opp til en tankestrøm der hovedmotstanderne er diffuse eliter. Det kan gjøre at han støtter muslimer, forklarer Færseth.

Bekymringsmelding

Aftenposten erfarer det samme som VG og skriver at PST mottatt minst én bekymringsmelding om 48-åringen. Dette skal ifølge avisen ikke ha resultert i en konkret bekymringssamtale, men sikkerhetstjenesten skal ha holdt øye med Grimsgaard-Ofstad over lang tid, og også ha hatt kontakt med ham.

Han skal også ha reist til krigsområder tidligere, får Aftenposten opplyst.

Formålet med Syria-reisen er uklart, men norske myndigheter skal ikke ha hatt mistanke om at han skal ha ønsket å slutte seg til noen av partene i krigen. 48-åringen har ingen kjent tilknytning til Syria.

Koblet til FMI

På 90-tallet ble den kidnappede nordmannen knyttet opp mot Arne Myrdals gruppering Folkeaksjonen mot Innvandring (FMI).

I juni 1995 beklaget imidlertid Dagbladet at avisen hadde omtalt ham som rasist og Arne Myrdal-sympatisør ved to anledninger i 1991 og 1994.

Nå ser det ut til at han er svært opptatt av krigen i Syria, og på Facebook kaller han seg identitarist, sier en studiekamerat som har møtt 48-åringen flere ganger siden studietiden, til TV 2.

Identitarisme er et høyreorientert tankesett med sterkt engasjement for egen etnisk og kulturell identitet. (NTB)

Mer fra Dagsavisen