Innenriks

– Ofre for penger og propaganda

Kidnappingen av Ole Johan Grimsgaard-Ofstad handler mest sannsynlig først og fremst om penger, makt og oppmerksomhet, sier flere terror- og syriaeksperter.

Bilde 1 av 3

Av Stian Fyen og Heidi Taksdal Skjeseth

– Dette handler om penger, sier Lars Gule, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus og terrorekspert.

Sent onsdag kveld ble det kjent at nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad har blitt holdt som fange i Syria siden januar. Omstendighetene rundt hvorfor han dro til Syria, og hva som har skjedd siden han dro inn i landet og fram til i dag er ikke kjent for offentligheten.

Gule sier det er sannsynlig at Grimsgaard-Ofstad kan ha blitt solgt og kjøpt flere ganger før han endte opp hos terrorgruppa Den islamske staten (IS).

– Utlendinger, i tillegg til vanlige syrere og irakere, vil alltid bli vurdert som potensielle ressurser. Han kan ha blitt tatt som gissel og solgt videre flere ganger før han endte opp hos IS. Vi vet ikke hvordan han havnet der, men når han er kidnappet benytter gisseltakerne anledningen til å presse penger, sier Gule.

LES OGSÅ: Derfor betaler vi ikke

Penger og propaganda

At utgangspunktet for kidnappingen var å tjene penger, tror også kommandørkaptein ved forsvarets høyskole og Syria-ekspert Per Christian Gundersen.

– Utgangspunktet for kidnappinger er økonomisk vinning. Vi har sett flere eksempler på at mindre grupper står bak kidnappingene, for så å selge gislene videre. Journalisten James Foley ble etter sigende tatt av en shabiha-milits, som er tilknyttet Assad. Gjennom prosesser med kjøp og salg havnet han til slutt hos IS, som tok livet av ham, sier Gundersen.

Samtidig understreker han at når et gissel til slutt ender opp hos IS, bruker de kidnappingsofre først og fremst for å få oppmerksomhet.

– ISIL bruker selvfølgelig dette i propagandaøyemed. På lik linje som når de plyndrer arkeologiske byer, får de mediedekning som bidrar til at de opprettholder bildet av at de fortsatt står sterkt, styrker rekrutteringen, skaper frykt og samler støtte i kampen for en shariabasert stat, sier Gundersen.

Forsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute sier at IS har to formål med gisseltaking: politisk press og propaganda. Ofte krever gruppa så høye summer at det er urealistisk å betale.

– Det handler ikke først og fremst om løsepengene, sier Hellestveit.

– De bruker gisler fra regionen som pressmiddel mot nabolandene. IS tok for eksempel flere titalls tyrkiske gisler da gruppa inntok byen Mosul. De ble brukt for å presse Tyrkia til å avstå fra å trappe opp angrepene. Da de henrettet en pilot fra Jordan, ble det brukt for å skape strid innad i Jordan, sier Hellestveit.

Når det gjelder vestlige gisler, settes hele IS’ propagandaapparat i sving.

– IS vil vise at Norge ikke vil betale for sine egne borgeres sikkerhet. I visse sjikt av den europeiske befolkningen har denne form for argument stor gjenklang.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Reklamerer på Twitter

I løpet av onsdag kveld og i går sendte et hundretall kontoer fra IS-sympatisører på mikrobloggtjenesten Twitter ut meldinger med ulike oppfordringer om å betale penger både for Grimsgaard-Ofstad og den kinesiske borgeren som også er tatt til fange.

Gundersen sier han ikke er overrasket over storstilt mobilisering på sosiale medier og at det kan hende det er koordinerte meldinger.

– Det er en del av propagandastaten. De bruker utallige sosiale medier for å fremme sin historie, sine syn og sin styrke. Hvordan grupper bruker sosiale medier, har vært i rivende utvikling i løpet av borgerkrigen, sier Gundersen.

I går ettermiddag holdt utenriksminister Børge Brende en pressekonferanse, der han opplyste om at norske myndigheter arbeider med å få Grimsgaard-Ofstad hjem til Norge og at de tar utgangspunkt i at han fortsatt er i live.

– Utenriksdepartementets krisestab har analysert bildet som IS har offentliggjort av nordmannen, og konklusjonen er at bildet trolig er tatt i løpet av den siste måneden, sier Brende.

– Vi jobber videre med utgangspunkt i at han fortsatt lever, sier han.

Mer fra Dagsavisen