Innenriks

Milliarder mot økende ledighet

Arbeiderpartiet legger 2,5 milliarder kroner på bordet mot den økende ledigheten. – Partiet plukker bransjevinnere, svarer NHO.

Bilde 1 av 2

Av Sofie Prestegård og Eira Lie Jor

Midt i lokalvalgkampen velger Arbeiderpartiet å legge fram en rekke tiltak mot økende ledighet, som vil være en del av deres alternative budsjett for 2016. Partiet mener de kan finansiere tiltakene uten å bruke mer penger enn regjeringen. Tiltakene utgjør cirka 2,5 milliarder kroner.

– Hvorfor kommer dere med dette nå?

– Dette er en så stor utfordring i så mange kommuner. Det er en situasjon vi står oppe i nå, og vi kunne ikke utsette å mene noe om dette til etter valget, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Marianne Marthinsen, til Dagsavisen.

LES OGSÅ: SV vil gi 1 milliard mot ledighet

– Tull at vi er bakpå

Arbeiderpartiet la ingenting imellom da de la fram tiltakspakken.

– Vår tiltakspakke er et tydelig alternativ til regjeringens passive politikk i møtet med økende arbeidsledighet, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Næringsminister Monica Mæland (H) mener hovedkritikken om at regjeringen er sent ute, er feilslått.

– Den generelle påstanden om at vi er bakpå, er bare tull. Jeg reiser land og strand rundt for å snakke med bedriftene og selskapene som nå sliter, spesielt i Rogaland og på Sørlandet. Her lytter vi til hvilke tiltak de er opptatt av. Det er ikke krisepakker de etterspør, sier Mæland til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Mange frykter permisjon eller oppsigelse

Ungdomsledighet

Det er arbeidsledigheten blant unge som er høyest, og her foreslår Ap blant annet:

  • 260 millioner kroner for å øke tilskuddet til lærlingplasser.
  • 100,5 millioner kroner til flere studieplasser.
  • 32 millioner kroner til flere fagskoleplasser.

I tillegg foreslår partiet gjøre det enklere å gå på videregående skole samtidig som du beholder dagpenger fra Nav.

– Alle bevilgningene vil vi forslå i 2016. En del av disse tiltakene vil da virke direkte, som tiltaksplasser, mens andre tiltak vil virke på lengre sikt. Eksempelvis mer bevilgning til forskning for å framskynde det man populært kaller det grønne skiftet, sier Marthinsen.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Ferje for framtida

En del av tiltakspakken er også å få fart på nettopp det såkalte «grønne skiftet» – å legge til rette for fornybar industri og grønne arbeidsplasser. Ap vil her slå to fluer i en smekk og vil blant annet satse på elektriske ferjer.

– Mange ferjer er gamle og trengs å byttes ut. Framskyndes dette, samtidig som det offentlige stiller strengere miljøkrav, for eksempel at det skal være batteriferjer, vil det gjøre at norske verft vil stille sterkt i anbudskonkurranse. De har teknologi på dette i verdensklasse, sier Marthinsen.

ARNE STRAND: Ap heiser flaggsaken

Undervurderer skattelette

NHO er opptatt av at den økonomiske situasjonen skal møtes med vekstfremmende skattelettelser, penger til næringsrettet forskning og bygging av infrastruktur.

– Alt dette er regjeringen allerede i gang med. Det er fortsatt en god refleks på de utfordringene vi står overfor, sier direktør for næringspolitikk Ingebjørg Harto i NHO.

Hun mener likevel at noen av tiltakene fra Ap er gode, blant dem å øke lærlingtilskuddet og opprette flere fagskoleplasser.

– Samtidig så synes vi at det her legges opp til å plukke vinnerbransjer, i stedet for at det legges opp til å frigjøre kapital til investeringer i alt næringsliv. Det er viktigere å konsentrere seg om de lange linjene enn å komme med bransjespesifikke tiltak, sier hun.

Hun mener Ap undervurderer enkelte tiltak i sin pakke.

– Her mener vi omleggingen av formuesskatten og selskapsskatten. Vi mener rapporten som nylig ble gitt regjeringen, viser at både en reduksjon i selskapsskatten og formuesskatten er viktig. Formuesskatt er spesielt viktig for å sikre norsk eierskap. Det mener vi Arbeiderpartiet undervurderer effekten av.

LES KOMMENTAR: Ledigheten kraftig opp