Innenriks

SV vil gi 1 milliard mot ledighet

– Vi kan ikke sitte å «vente og se» som regjeringen vil. Vi må gjøre noe med ledigheten, sier SVs Snorre Valen.

– Regjeringens reviderte nasjonalbudsjett er for svakt. Det gir ikke trygghet for arbeidsledige ungdommer eller for folk som mister jobben i oljebransjen, sier SVs finanspolitiske talsmann, Snorre Valen.

SV har laget et eget forslag til revidert statsbudsjett. Her legger de opp til en storstilt omprioritering: Ved å kutte regjeringens taxfree-ordning, droppe omlegging av Skatteetaten, innføre flyseteavgift og øke CO2-avgiftene, har de frigitt 1,1 milliarder kroner til en tiltakspakke mot arbeidsledighet.

LES OGSÅ: – Gjør jobben din, Erna

Mulig å flytte penger

– Vi viser med dette at det er mulig å flytte penger fra forurensende virksomheter til arbeidsplasser og grønn industri, forklarer han og legger til: – Arbeidsledigheten er på det høyeste på lang tid. Det skyldes en (olje-)næring i krise og det er geografisk avgrenset. Derfor finnes det en rekke virkemidler vi kan bruke for å gjøre noe med det. Dette er tiltak som hjelper nå, sier Valen.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Flere lærlingplasser

SV vil blant annet bruke pengene til:

  • Flere tiltaksplasser
  • 3.000 flere studieplasser
  • Gi ungdomsgaranti
  • Flere lærlingplasser i offentlig og privat sektor
  • Krav om flere lokaloppdrag til industrien
  • Pålegg om bruk av ledig riggkapasitet til plugging av brønner

Valen tror regjeringen gjør få kraftfulle grep, fordi høyresiden lever bedre med arbeidsledighet enn venstresiden.

– Arbeidsledighet skaper en etterspørsel som ikke udelt er negativ sett med høyresidens øyne. De tror markedet vil løse seg selv og at de som mister jobbene sine vil finne nye jobber. Slik ser ikke vi det. Regjeringen må på banen og være med på å skape arbeidsplasser, sier han.

Han peker på at Tyskland og Storbritannia i mye større grad enn Norge bygger industriarbeidsplasser.

– Norge, som er mer venstreorientert, fører nå en mer markedsliberalistisk industripolitikk enn Storbritannia og Frankrike. Der er det mer politisk vilje til å utløse arbeidsplasser i industrien, sier Valen.

LES OGSÅ: Det blir tøffere for folk flest

Mer fra Dagsavisen