Innenriks

– Norge demoniserer Putin

OPPROP: Fagbevegelsen og flere forfattere har samlet seg om et opprop for å stanse det de kaller norsk krigshissing mot Russland.

DIALOG: Roy Pedersen, leder i LO, oppfordrer norske politikere til å tone ned Russland-retorikken. FOTO: FREDRIK BJERKNES

Av Marie de Rosa

– Vi er bekymret for den økende konfrontasjonen mellom NATO og Russland med bakgrunn i Ukraina-konflikten. Vi tar avstand fra Russlands annektering av Krim, men er også mot en ny kampopprustning. Norge er ikke tjent med en kald krig-lignende situasjon i Europa og norske politikere må stanse demoniseringen av Russland, sier Roy Pedersen, leder av LO i Oslo.

Vil redusere spenningen

Pedersen er én av initiativtakerne bak oppropet «Stans ferden mot krig i Europa» som har som formål å opprettholde normale forbindelser til Russland for å unngå en ny storkrig i Europa.
Helt siden Russland gjorde Krim-halvøya til en del av sitt territorium for et drøyt år siden, har forholdet mellom Putin og vestmaktene blitt stadig kjøligere. «Vi er bekymret over at Norge fra første stund av har deltatt både med soldater, fly og marinefartøyer i øvelsene opp mot Russland, og i utplasseringen av permanente styrker der. Som naboland til Russland har vi all interesse av å redusere spenningen», heter det i oppropet.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Signert av 30

Foreløpig er oppropet signert av rundt 30 personer innen norsk fag- og fredsbevegelse samt en rekke kulturpersonligheter. En av disse er forfatter Thorvald Steen.
– Myndighetene driver sammen med NATOs ledelse en ganske kraftfull retorikk som definitivt ikke styrker fredsmulighetene i Europa. Jeg er langt fra en Sovjet-støttespiller, men dialogen med Russland gir nærmest inntrykk av at vi er i krig, sier Steen.

LES OGSÅ: Snur ryggen til Putin

Etterlyser debatt

Både Steen og Pedersen oppfordrer norske politikere til å starte en debatt om hvilken linje Norge skal legge seg på i sikkerhetspolitiske spørsmål.
– Vi må gjenreise perspektivet om et alleuropeisk samarbeid og bidra til å styrke Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa, OSSE, sier Pedersen.

LES OPPROPET: Her