Innenriks

Frp vil ha lokale folkeavstemninger om Syria-flyktninger

Oppfordrer sine kommunepolitikere til å foreslå lokale folkeavstemninger om syriske flyktninger.

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp). Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix

Av Jon Even Andersen

Partiledelsen innser at slaget er tapt om en nasjonal folkeavstemning. Nå ønsker de i stedet at velgerne skal ta stilling til hvor mange flyktninger hver enkelt kommune skal ta imot.

– Når vi ikke får gjennom en nasjonal folkeavstemning, er det en god anledning til å ta saken opp med innbyggerne lokalt. Det er uansett kommunene som vil sitte med ansvaret for å gjennomføre et stortingsvedtak om Syria-flyktninger, sier lederen av Fremskrittspartiets lokalpolitiske utvalg, Terje Søviknes, til NTB.

LES OGSÅ: Frp: – La folket bestemme

Krevende allerede

I oppfordringen, som sendes til alle gruppeledere og lokallagsformenn, heter det blant annet følgende:

«Kommunen vår har begrenset kapasitet til mottak av flyktninger. Per i dag har vi i ( ---) kommune vedtak på mottak av (XX) flyktninger per år. Det er allerede krevende å skaffe bolig og arbeid til disse.»

LES OGSÅ: Flyktet fra 10.000 Syria-flyktninger

Uansett viktig sak

Søviknes sier at selv om Frp heller ikke lokalt skulle få gjennomslag for folkeavstemninger om hvor mange flyktninger hver enkelt kommune skal ta imot, er det uansett viktig for partiet å markere sitt standpunkt.

– Vi skal kunne si at vi har gjort det som er mulig å gjøre. Og med dette kan høstens lokalvalg uansett bli en form for folkeavstemning om flyktninger, der Frp klart og tydelig har markert sitt standpunkt, sier Søviknes.

LES OGSÅ: Velkommen, Syria!

September

Partiet ser for seg at lokale folkeavstemninger om flyktninger kan gjennomføres samtidig med høstens lokalvalg i september.

– Kostnader blir ofte brukt som et argument mot folkeavstemning. Det kan ikke noen hevde når man gjør det samtidig med det ordinære lokalvalget. Så er vi kanskje litt sent ute for å rekke de siste kommunestyremøtene før sommerferien, men her kan formannskapene bruke sine fullmakter. Der det er vilje, vil det være mer enn tilstrekkelig med tid, sier Søviknes. (©NTB)