Innenriks

Frp: – La folket bestemme

Frp vil ha folkeavstemning om Norge skal ta imot 8.000 syriske kvoteflyktning på tre år. Allerede før det er foreslått, er flertallet mot forslaget.

Av Marie Melgård og Sofie Prestegård

– En enstemmig gruppe har sagt nei til å ta imot 8.000 syrere. Vi fremmer forslag om at det skal avholdes en folkeavstemning så innbyggerne kan bestemme om vi skal ta inn så mange kvoteflyktninger, sa Harald Nesvik, parlamentarisk leder i Frp, etter det ekstraordinære gruppemøtet torsdag ettermiddag.

Med dette forsøkte Frp å legge is på det opphetede spørsmålet om Frp kan fortsette i regjering når stortingsflertallet går inn for å hente 8.000 syriske flyktninger til Norge.

LES OGSÅ: Tybring-Gjedde: – Frp må ut av regjering

Høyre vil ikke støtte

Frp får imidlertid ikke gjennomslag for forslaget om folkeavstemning. Alle partiene på Stortinget sier til Dagsavisen at de ikke vil gå med på noe sånt.

– Et flertall har inngått en avtale, som forplikter, sier Ingjerd Schou i Høyre.

– Et forslag om å holde folkeavstemning om hjelp til verdens mest sårbare, er bare trist, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Forslaget skaper bare kaos om hva Frp egentlig mener, sier Rasmus Hansson i MDG.

ARNE STRAND KOMMENTERER: Med Syria-saken er det første blåblå bruddet et faktum

Rolig storm

Det var kaotisk torsdag formiddag da kun Frps statsråder og stortingsrepresentanter ble kalt inn til «krisemøtet».

I tillegg til selve syriaavtalen, måtte partiet finne ut om tida var inne for å kalle inn til et ekstraordinært landsstyremøte for å drøfte Fprs regjeringsdeltakelse.

Enkelte tok møtet med fatning, og omtalte det hele som «en rolig storm». Andre Frp-ere mente dette var et reelt krisemøte og hevdet at dersom det ble flertall for et ekstraordinært landsstyremøte, var det første steg ut av regjering.

Christian Tybring-Gjedde gikk så langt at han sa at hans klare råd til gruppemøtet var at Frp bør ut av regjering.

Følg oss på Twitter og Facebook!

– Lukk ikke øynene

Fylkesleder fra Finnmark, Ronny Berg, var blant dem som ønsket et ekstraordinært landsstyremøte, noe som ble nedstemt.

– Jeg respekterer det, selv om jeg er uenig, sier han.

Fylkesleder i Aust-Agder, Anders Kylland, vil komme med en advarsel til stortingsgruppa.

– Jeg vet hva som beveger seg i grasrota, og jeg opplever ikke at de er like harmoniske med tanke på dette som stortingsgruppa er. Jeg vil advare dem mot å lukke øynene for det, sier han.

LES OGSÅ: Støre og Lysbakken krangler om Syria-avtalen

Sinte for vafler

Det er flere momenter som vekker harme hos Frp-erne: Folk er forbanna for at Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, hadde «fienden», Aps Jonas Gahr Støre, på vaffelbesøk hjemme hos seg selv da syriaavtalen ble spikra.

Enkelte mener syriaavtalen er et brudd på budsjettavtalen for 2015 og samarbeidsavtalen mellom de fire borgerlige partiene. I tillegg er det en generell misnøye med KrF og Venstre.

Høyre-kilder tok i går Frp-møtet med ro. De peker på at Frp var godt kjent med avtalen på forhånd, og alle momentene, foruten antallet, var ting Frp kunne leve med før avtalen.

Mer fra Dagsavisen