Innenriks

– Ingen så oljesmurt som Kultur-Norge

Norsk kulturliv har nytt svært godt av norske oljepenger. Derfor bør de klappe igjen om oljeboring i Arktis, mener Frp-ere.

Bilde 1 av 3

– At Kultur-Norge ber om mindre oljepenger, det kan vi godt etterleve, sier nestleder i Stortingets næringskomité, Øyvind Korsberg (Frp) spøkefullt før han fortsetter i en mer alvorlig tone:

– Det er få sektorer i Norge som har smurt seg med så mye oljepenger som Kultur-Norge. Jeg støtter opp om kultur, men det er høyst urimelig at 200 selvoppnevnte kulturpersonligheter går ut mot det som har bygget landet og er årsaken til velstanden vi har i Norge, sier Korsberg.

Grunnlovsstridig

I gårsdagens Dagsavisen gikk 200 kulturtopper ut i et felles opprop og krevde at Norge stopper den «grunnlovsstridige oljeletingen i Arktis». Årsaken til oppropet er at regjeringen i den 23. konsesjonsrunden har utlyst nye letetillatelser helt opp til den arktiske iskanten. Underskriverne, blant andre Karl Ove Knausgård, Jostein Gaarder, Åsne Seierstad og Anne B. Ragde, sier de vil «støtte et klimasøksmål mot den norske stat dersom de utlyste blokkene tildeles».

Les hele saken her: Felles kamp mot ny oljeleting

– Jeg tror ikke de skjønner betydningen oljenæringen har for Norge. Det handler ikke bare om inntekter, men også om sysselsetting. I dag gir oljen gir mer enn 100.000 arbeidsplasser rundt i hele landet. I realiteten er dette angrepet et angrep på alle som jobber i petroleumssektoren, sier Korsberg.

– Som stortingsrepresentant reiser jeg rundt i Norge og ser betydningen av oljenæringen. Jeg tror ikke kultureliten har gjort det i samme grad. Derfor synes jeg de skal være litt forsiktige før de krever at vi skal stenge oljekrana i nord.

Les oppropet på Nyemeninger.no her

Se til Europa

Frps kulturpolitiske talsmann, Ib Thomsen, er helt enig:

– I Europa ser vi at den første sektoren som kuttes når det er krisetid, er kulturen. Representantene for Kultur-Norge burde se denne sammenhengen. Jeg trodde kanskje de gjorde det, men det er vel ikke alltid så lett, sier han.

Thomsen har nylig vært på Svalbard og sett hvor avhengig samfunnet der er av kull. Når Dagsavisen ringer, er han i Rogaland.

– Både Svalbard og Rogaland er veldig sårbare for nedgangstider. Ser man utover Oslo og Kunstnernes Hus ville man kanskje oppdaget dette, sier Thomsen.

Les også: Vil frede Arktis og skattelegge oljen

Les også: - Helt uaktuelt å frede Arktis

Iskanten

FpU-leder Atle Simonsen, som tidligere har ertet på seg Kultur-Norge med forslag om kutt i støtten til kulturlivet, oppfordrer kulturtoppene til å holde på med det de kan best, nemlig kultur.

– Hadde vi lyttet til slike råd for 20–30 år siden, hadde mange av dem ikke vært kulturarbeidere i dag, sier han og fortsetter:

– De må gjerne saksøke staten, men jeg tviler på at det fører frem. Det er bra at Norge har oljevirksomhet så langt nord. Vi vet at andre nasjoner, som tar helt andre hensyn til klima og oljesøl enn oss, kommer til å få aktivitet der oppe. Det er nok en grunn til at vi bør være med og sikre god oljeberedskap, sier Simonsen.

Les også:

Ny iskant-beregning skaper strid

Mer fra Dagsavisen