Innenriks

Brannfakkel i Barentshavet

Petroleum kan bli bærebjelken på Svalbard, mener nestleder i næringskomiteen Øyvind Korsberg (Frp).

Bilde 1 av 2

SVALBARD (Dagsavisen): Nestlederen i næringskomiteen er fullt klar over at det er kontroversielt å foreslå at det unike området i nord skal bli et nav for petroleumsvirksomhet i Barentshavet.

Les også: Kullkampen

Les også: På (is)kant med regjeringen

Krise

Store Norske er i økonomisk krise. Kullprisen har stupt og hjørnesteinsbedriften gikk over en halv milliard i underskudd før skatt i fjor. Dermed ble selskapet nødt til å kutte 100 stillinger.

En søknad om kriselån på 450 millioner ligger på bordet til næringsminister Monica Mæland (H). Samtidig har justisminister Anders Anundsen (Frp) varslet en ny svalbardmelding – den femte i rekken. Målet er å sikre stabilitet og en robust norsk tilstedeværelse.

– Dette blir den viktigste svalbardmeldingen Stortinget har vedtatt, mener Øyvind Korsberg.

Les også: Vil gå for kull med Bellona

Les også: Varslet nye kutt

Russland

Korsberg mener denne meldingen blir historisk viktig av to grunner:

– Fordi lave kullpriser gjør omstilling helt nødvendig, og fordi vi i dag ser et mer aggressivt Russland.

Ifølge Klassekampen har Russland protestert mot at Norge har lyst ut tre blokker nær Svalbard, som de mener Norge ikke har råderett over. Tidligere har et russisk selskap, med norsk tillatelse, skutt seismikk vest for Svalbard som del av et forskningsprosjekt. Russisk interesse for disse områdene er altså ikke noe nytt, men en påminnelse om at området er attraktivt.

Les også: Tenner på kullrensing

Les også: MDG vil avvikle kull på Svalbard

Isfront med sentrum

Leteblokkene er de nordligste som Norge noensinne har lyst ut, og har skapt en isfront mellom de blåblå og samarbeidspartiene Venstre og KrF. I samarbeidsavtalen slås det fast at områder nær iskanten skal skånes for oljevirksomhet. Enkelte blokker i 23. konsesjonsrunde ligger i dette området i Barentshavet. Venstre mener at oljeministeren har gått for langt, mens olje- og energiminister Tord Lien (Frp) har klargjort i Dagsavisen at det er uaktuelt å trekke noen av blokkene tilbake.

Skifergass

Lokalstyret i Longyearbyen og lokalt næringsliv har spilt inn en omfattende næringsplan til næringsminister Monica Mæland. Lokalstyret ønsker å ta del i eventuell framtidig oljefest i Arktis. Det ønsker også å kartlegge potensialet for å utvinne skifergass på Svalbard.

Kull-kultur

Frps Ib Thomsen og Øyvind Korsberg mener svalbardsamfunnet fortsatt vil være avhengig av Store Norske på mellomlang sikt.

Dagsavisen har tidligere skrevet at det er flertall på Stortinget for å gi Store Norske kriselån.

– Uten det lånet ville det heller ikke være noe poeng med å lage en ny Svalbardmelding. Da ville regjeringen heller varslet enn nedtrappingsplan, sier Thom­­sen. Han understreker at det er avgjørende å styrke turismen på Svalbard, som i dag er den nest største næringen, målt i sysselsatte.

– Det planlegges nå å gjøre om gamle Gruve 3 om til et museum. Det vil være et klokt valg for å skape et variert tilbud til turistene, mener han.

Storslått natur og unikt dyreliv trekker turister. Men denne typen turisme bringer også med seg miljøproblemer, blant annet slitasje på vegetasjon og kulturminner, støy og forurensning.

Mer fra Dagsavisen