Innenriks

1-2-3D!

Noen hevder at 3D er det største teknologiske fremskrittet siden den industrielle revolusjon. Teknologien kan allerede skape de utroligste ting.

Bilde 1 av 4

Det virker som science fiction: Du trykker på en knapp – og vips, så blir gjenstanden du ønsker deg, konstruert rett for øynene på deg. Enten det er en bitte liten reservedel til den defekte miksmasteren eller helt hus.

3D-printere i alle størrelser og prisklasser er på full fart inn i en lang rekke næringer, og ikke minst i de tusen hjem.

Slik virker de

– 3D-printere har eksistert i mange år, men det er først nå det virkelig tar av. Det er fordi de har sunket såpass i pris at de er tilgjengelige for hvermannsen. Jeg tror de unge, som leker seg med dette hjemme, vil finne innovative løsninger som vi ikke kan forestille oss, sier Steinar Killi, professor ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.

Prinsippet bak 3D-printerne er enkelt: Slik en vanlig printer «sprayer» blekk på et ark, gjør en 3D-printer omtrent det samme, men med ulike gummi-/pulverblandinger eller andre materialer i stedet for blekk. Lag etter lag blir dannet, ut fra de nøyaktige spesifikasjonene til en 3D-tegning, og til slutt vokser en hel konstruksjon fram.

Lager husmodeller

Arkitektur- og designhøyskolen var blant de første i Norge til å ta denne teknologien aktivt i bruk. Det betød et enormt framskritt for arkitekter å effektivt kunne lage nøyaktige modeller av sine tegninger, i stedet for å måtte konstruere kompliserte papp- og kartongmodeller når de skulle presentere og analysere sine forslag til nye hus og bygninger. Fortsatt er designere og ingeniører blant de ivrigste «småskalabrukerne» av 3D-printing.

– For Snøhetta er modellbygging et veldig viktig moment. Det å ha noe fysisk som du kan holde på og snu på, er noe helt annet enn å diskutere og se på en tegning, både for oss og kunder, sier Snøhettas verkstedsjef, Carsten Løddesøl.

Printer organer

På universitet i Melbourne forskes det på å bruke biologiske materialer, for å kunne printe fungerende organer. I dag printer de allerede kunstige organer ved hjelp av kroppsskanning av pasienter, på oppdrag fra legestanden.

– Dette gir kirurgen mulighet til å trene på en nokså nøyaktig replika av pasientens organ før selve operasjonen, noe som øker suksessraten, sier David F. Flanders, forskningsleder ved Universitet i Melbourne. (NTB tema)

Mer fra Dagsavisen