Innenriks

– Kan ikke leve som munker

Celia Alvarez har spart i åtte år. Nå har hun lagt seg opp nok penger til å åpne restaurant i hjemlandet.

Rogalands Avis (RA) har satt opp et regnskap over prisnivået i landets fem største byer. Med boligprisene som en viktig faktor, havner Stavanger – ikke overraskende – høyt opp på listen. Kun Oslo er dyrere.

Kokk Celia Alvarez fra Spania er én av dem som har kjent det høye prisnivået på kroppen. Hun flyttet fra Spania rett før finanskrisen. De siste åtte årene har hun bodd i Stavanger. Nå leier hun en bolig i Pedersgata sammen med tre andre. Prisen: 16.000 i måneden. Dagene tilbringes stort sett over grytene på kjøkkenet på Phileas Fogg.

– Jeg ble sjokkert over prisene da jeg kom hit. I Spania kunne du få et lite måltid for et par euro. Her koster en halvliter rundt ti euro, sier Alvarez.

For dyrt å røyke

Prisnivået har ikke bare vært negativt for kokken.

– Jeg har sluttet å røyke på grunn av prisene, så noe positivt har det kommet ut av det, sier hun med et smil.

– Du må spørre deg selv hvordan du vil leve. Man kan jo ikke leve som en munk selv om prisene er høye, sier Alvarez.

Den spanske jenta flytter hjem igjen 1. juli. Siden hun kom til Stavanger har hun spart opp penger til åpne en egen restaurant. Opprinnelig ville hun prøve lykken i Oslo, men det må hun se langt etter.

– Leieprisene for næringslokaler er sinnssyke. Jeg kom fram til at jeg like så godt kunne flytte hjem til Spania og åpne noe der. Jeg kommer lenger med pengene hjemme, sier Alvarez.

Hardt studentliv

Polske Ewa Rochon jobber deltid på samme restaurant. Når hun ikke serverer, studerer hun for å bli sykepleier. Møtet med det norske prisnivået var ublidt.

– Det er helt vilt hvor dyrt det er i Norge, det er noe alle vet. Selv om du får høre om det på forhånd, blir du overrasket når du kommer hit, sier hun.

Hun leier en bolig for 10.500 kroner i måneden, og mener selv hun har vært heldig.

– Ofte må du betale fra 12.000 for en sentrumsnær leilighet med god standard, sier hun.

Når studieutgifter og leie er betalt, har hun lite til overs.

– Det er nesten umulig å leve et «vanlig» liv, sier Rochon.

Dyr by, høy lønn

Stavanger er nest dyreste by i RAs uhøytidelige «leveregnskap», men så tjener også siddisene best.

I regnskapet er det flere faktorer det ikke er tatt hensyn til, blant annet eiendomsskatt. Oslo kommune har ikke eiendomsskatt, dermed vil tallene jevnes ut.

I Stavanger vedtok bystyret i høst å øke eiendomsskatten til tre promille. I Kristiansand er den hele 6,25 promille.

Legger man inn lønn som en faktor, kommer Stavanger godt ut av det. Gjennomsnittlig bruttoinntekt var 518.400 kroner i 2013, 65.000 mer enn i Oslo og over 100.000 mer enn i Trondheim og Kristiansand.

Når det gjelder restaurantpriser, har det brukergenererte nettstedet Numbeo en oversikt som viser at prisene i Stavanger er 4,56 prosent høyere enn i Oslo. En halvliter koster i snitt 80 kroner i Stavanger, mot 70 kroner i Oslo.

Pristabell

Mer fra Dagsavisen