Innenriks

Venstre vil forhandle med Anundsen

Skal justisministeren sende nærmere 300 fanger til Nederland, må han ha Venstre med seg på å endre loven. Da må han gi betydelige gjenytelser, varsler Iselin Nybø (V).

Av Sofie Prestegård og Marie Melgård

TROMSØ (Dagsavisen): Ifølge den svært omstridte avtalen skal de første fangene sendes til Nederland allerede i september. Men for at det skal være mulig må Stortinget endre straffegjennomføringsloven, noe svært mange har vært skeptiske til.

– Det er klart jeg synes det er problematisk å sende norske borgere til utlandet for soning. De som sier at det å ta vare på egne fanger, er noe en stat skal klare selv, har absolutt et poeng, sier Iselin Nybø, justispolitisk talsperson for Venstre.

Villig til å forhandle

Likevel er hun villig til å sikre Anundsen flertall for forslaget. Men bare hvis justisministeren blir med på en byttehandel:

– Hvis Venstre skal være med på noe sånt må vi se noen faktiske resultater på glattcellebruk. Vi har en justisminister som har gått til valg på en kortere soningskø. Vel og bra. Men for meg er det enda viktigere å få slutt på at staten begår menneskerettighetsbrudd på daglig basis.

Rettighetsbrudd

Fredag ble lovforslaget fra Anundsen oversendt Stortinget. Senterpartiet rykket raskt ut og ba sentrumspartiene sette en stopper for avtalene.

Flere høringsinstanser har advart mot at Anundsen forslag om soning i annen stat kan bryte med menneskerettighetene. Mange tunge aktører som Advokatforeningen og Legeforeningen, er bekymret for fangenes rettssikkerhet, muligheten for rehabilitering, og rett til familieliv.

Venstre-politikeren synes ikke det er vanskelig å finne grunner til at det er prinsipielt problematisk å sende norske fanger til en annen stat for soning.

– Men jeg er ikke der i dag at jeg vil avvise det helt, fordi jeg mener også at vi har en veldig alvorlig situasjon, både når det gjelder soningskøen og glattcellebruk. Derfor er jeg villig til å gå en runde for å se hva vi kan få til. Men dette må være en midlertidig ordning, sier Nybø.

Fra glatt til møblert

Bruken av glattcelle har vært omdiskutert og kritisert i Norge i flere tiår, også av FNs torturkomité. I fjor ble Norge dømt for å ha brutt menneskerettighetene for å ha holdt en mann for lenge på glattcelle.

Venstre vil blant annet ha en regelendring som gjør at den som er pågrepet, innen 4 timer etter pågripelsen løslates eller innsettes i fengsel. De vil også at en oppgraderer cellene slik at de ikke lenger er glatte, men er møblert, har tilgang til lukket WC og dusj i cellen, radio og TV, og har vindu som gir dagslys.

– Det er svært alvorlig at staten begår menneskerettighetsbrudd, og dette må nå ta slutt. Det er jeg villig til å strekke meg for å få til.

– Ingen negativ hestehandel

Justisminister Anders Anundsen takker ja til Nybøs forhandlingsinvitasjon.

– Jeg er veldig åpen for samtaler med Venstre om dette. Det er ingen begeistring for overfylte glattceller og det har vi også fått kritikk for. Derfor er jeg for å finne gode og praktiske løsninger.

Han synes det er helt greit at Venstre setter krav for å si ja til fengselsplasser i Nederland:

– Jeg føler ikke dette er en negativ hestehandel. Det er helt naturlig å ha politiske samtaler for å nå politiske mål. Glattcellebruk og fengselsplasser i Nederland er ikke to forskjellige ting, det henger sammen. Fordi det er mangel på fengselsplasser er det oversitting. Å ta i bruk plassene i Nederland er et grep for å øke kapasiteten her hjemme mens vi venter på flere fengselsplasser. Det er en vinn-vinn-situasjon, sier Anundsen.

– Med bind for øynene

Venstre vil forhandle med den ene hånda på ryggen, sier Arbeiderpartiet.

Regjeringen ber Stortinget om å vedta en lovendring og en avtale med Nederland uten at det er avklart om menneskerettighetene blir brutt eller hva slags innhold fengslet skal ha. Det forundrer meg at Venstre er villige til å forhandle på et så mangelfullt grunnlag, sier stortingspolitiker Kari Henriksen (Ap).

– I stedet inviterer jeg Venstre til samtaler med oss for å finne en løsning på varetektssituasjonen, sier hun.

Nyeste fra Dagsavisen.no: