Innenriks

Støtte til å bryte samarbeidet

Knut Arild Hareide har støtte fra KrFs landsstyre til å bryte samarbeidet med regjeringen dersom ikke Erna Solberg rydder opp i asylbarnsaken.

Av Håvard Therkelsen og Marie Melgård

– Diskusjonen om samarbeidet er ikke over om vi finner en løsning på denne saken, sier sentralstyremedlem i KrF Hilde Ekeberg til Dagsavisen.

På landsstyremøtet til KrF sist helg gikk partileder Knut Arild Hareide ut og krevde at justisminister Anders Anundsen (Frp) rydder opp og får revurdert sakene til de lengeværende asylbarna som er sendt ut siste del av 2014 på nytt etter den nye forskriften.

Les også: – Kjenner meg overhodet ikke igjen i den beskrivelsen

Les også: Åpner opp for ny kontrollhøring

Støtte for ultimatum

«Jeg har et meget tydelig budskap i dag til justisminister Anders Anundsen: Skal han fortsatt ha vår tillit, må han starte opprydningsjobben vi mener er nødvendig», sa KrF-lederen til applaus fra sine partifeller.

Hareide bekreftet senere samme dag at utspillet kan tolkes som et ultimatum til regjeringen.

Dagsavisen vet at Hareide bak lukkede dører fikk full støtte fra stortingsgruppa og landsstyret i KrF om å bryte samarbeidet dersom regjeringen ikke innfrir KrFs og Venstre sine asylkrav.

Det bekrefter flere kilder i KrF overfor Dagsavisen.

Les også: Forsøkte å inngå hemmelig avtale

Les også: Forsøk på å inngå hemmelig avtale opprører Ap

Stor tilslutning

På KrFs landsstyremøte på Scandic hotell Solli gjorde Hareide det klart at KrF ikke vil gå for mistillitsforslag mot Anundsen, slik som de rødgrønne partiene går inn for i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Men som sagt krevde han en opprydning i bytte mot at KrF skal fortsatt ha tillit til Anundsen.

Etter det Dagsavisen får opplyst ga landsstyret sin tilslutning til stortingsgruppa og Hareides oppfatning om at dette var siste mulighet for Anundsen til å rydde opp i asylrotet.

Det formelle vedtaket gjenstår, men landsstyret sluttet seg også til at samarbeidet med regjeringen er over dersom man ikke rydder opp, opplyser flere kilder til Dagsavisen.

Les også: Dropper mistillit

Les kommentar på Nyemeninger.no: Asylbarn, mistillit og hard kritikk

Les også: Fnyser av KrFs ultimatum

Skurr i samarbeidet

– Landsstyret var veldig tydelig på at et eventuelt ikke innfridd krav må bety slutten på samarbeidet, sier en kilde til Dagsavisen.

Men oppfatningen på landsstyret er at regjeringen vil komme sentrumspartiene i møte, derfor var det ikke nødvendig å utrede eller vedta hva konsekvensene skal bli dersom regjeringen ikke innfrir KrFs krav.

Les også: «Sjakk matt» i asyldramaet

Under press

Firepartisamarbeidet er presset på grunn av asylbarn-saken.

– Diskusjonen rundt denne saken har skapt så mange bølger at det ikke blir ro rundt samarbeidet selv om det blir en løsning på saken, sier sentralstyremedlem Hilde Ekeberg.

Kilder i Høyre har sagt til Dagsavisen at Hareides ultimatum skal bli avklart før påske.

Les også kommentarer fra nyemeninger.no: