Innenriks

Krekar flyttes ikke til Kyrksæterøra

Trusselsiktede mulla Krekar blir likevel ikke flyttet til et asylmottak på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Borgarting lagmannsrett har opphevet politiets vedtak om tvangsbosetting.

Av Linus Røvik Hauge

Det framgår av lagmannsrettens kjennelse som ble offentliggjort fredag ettermiddag, skriver VG.

Lagmannsretten mener i motsetning til tingretten at instruksen som Justis- og beredskapsdepartementet ga Oslo politidistrikt i forkant av deres vedtak, kan ha påvirket innholdet i pålegget om tvangsbosetting.

– Det er riktig vurdert, og vi er glad for at vi har en uavhengig og sterk domstol som tør å ta slike avgjørelser, sier Krekars advokat gjennom mange år, Brynjar Meling, til Nettavisen.

Satt på hold

Oslo politidistrikt vedtok å tvangsflytte 58-åringen til et asylmottak på Kyrksæterøra i Hemne kommune etter at han tidligere i år ble løslatt fra Kongsvinger fengsel. Han ble i 2010 dømt til fengsel i to år og ti måneder for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere.

2. februar fastslo Oslo tingretten at politiets vedtak om tvangsflytting var lovlig. Krekar anket imidlertid saken til lagmannsretten. I mellomtiden har tvangsbosettingen blitt satt på hold gjennom såkalt oppsettende virkning av kjennelsen, fram til lagmannsretten kom med sin avgjørelse.

Etter løslatelsen er Krekar på ny siktet for å ha kommet med trusler som er nesten identiske med dem han ble dømt for i 2012. Denne gangen er det én person som er utsatt for trusler.

Kan ankes videre

Meling sier det nå er opp til politiet å vurdere hva neste skritt blir.

– De kan anke dette til Høyesterett eller treffe en ny avgjørelse hvor de tar hensyn til innsigelsene fra domstolen om departementets kompetanseoverskridelse, sier han. (NTB)

Lagmannsretten refser Justisdepartementet

Borgarting lagmannsrett kommer i sin kjennelse med kraftig kritikk av Justisdepartementet for urettmessig å ha gitt politiet instrukser om tvangsflytting av mulla Krekar.

– Ved instruksen har departementet gått langt i å gripe inn i politiets skjønnsutøvelse i saker om ileggelse av bestemt oppholdssted og meldeplikt for personer som er utvist av hensyn til grunnleggende nasjonale interesser, men vernet mot retur. Konsekvensen av dette er at lagmannsretten mener at departementet ikke hadde kompetanse til å gi instruksen 14. januar 2015, heter det blant annet i kjennelsen.

Lagmannsretten anfører også at det må anses som en saksbehandlingsfeil «at

departementet instruerte uten å ha kompetanse til det». (NTB)

Meling: – Avgjørelsen viser domstolens uavhengighet

Mulla Krekars advokat Brynjar Meling mener Borgarting lagmannsretts kjennelse på en god måte viser domstolenes uavhengighet.

Fredag ettermiddag ble det kjent at retten har opphevet politiets vedtak om å tvangsflytte Krekar til Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag.

– Beslutningen blir angrepet på det mest prinsipielle grunnlaget. Dette er ikke så viktig for mulla Krekar. Det er mer viktig for Norge som rettsstat. Vi har fått en avgjørelse som på en god måte viser domstolenes uavhengighet, sier han til NTB fredag ettermiddag.

Meling mener at retten legger klare retningslinjer for hvor de mener grensen for instruksjonsmyndighet skal gå.

– De har ikke valgt å gi oss medhold i sider ved denne saken som kunne vært pragmatiske og enkle, og hvor de kunne tatt det på formaliteter i en saksbehandling. I stedet har de angrepet det kanskje mest ømtålige punktet for regjeringen, sier han.

Hva som nå skal skje videre med saken, sier han får være opp til politiet å vurdere, men det er ikke noe i veien for at saken kan gå helt opp til Høyesterett.

Meling sendte avgjørelsen til Krekar fredag og skal gå gjennom den med ham mandag.

– Jeg har ikke fått noen reaksjon fra ham foreløpig. Hans angrepsvinkel på dette er veldig prinsipiell. Sånn sett er dette en seier for ham. Det er også en seier fordi det gir ham en viss beskyttelse mot vilkårlige politiske inngrep, sier forsvarsadvokaten. (NTB)

Mer fra Dagsavisen