Innenriks

Får kraftig kritikk

Arbeiderpartiet fremmer mistillit mot justisminister Anders Anundsen (Frp) etter kontrollhøringen om asylbarn-saken i Stortinget.

Av Håvard Therkelsen og Marie Melgård

Tirsdag skrev Dagsavisen at sentrale kilder i Arbeiderpartiet vil gå for mistillit mot Anundsen. I ettermiddag vedtok Arbeiderpartiets stortingsgruppe  å stemme for et mistillitsforslag mot justisminister Anders Anundsen (Frp) i forbindelse med hans håndtering av asylbarnsaken. Venstre og KrF har ennå ikke bestemt seg.

Det vil være første gang på 32 år at Arbeiderpartiet slutter seg til et mistillitsforslag i Stortinget.

Sist det skjedde var da Gro Harlem Brundtland 22. november 1982 fremmet mistillit mot forsvarsminister Anders C. Sjaastad (H) og Willoch-regjeringen for brudd på informasjonsplikten om forsvarsbudsjettet – uten at det ble bifalt.

Nå skal kontrollsaken mot Anundsen opp på Aps gruppemøte i morgen.

Les også: Solhjell går inn for mistillit mot Anundsen i asylbarnsaken

Hege Ulstein kommenterer: Norsk asylpolitikk er i ferd med å krysse en grense. 

Stygg ripe i lakken

Justisminister Anders Anundsen (Frp) er presset etter kontrollhøringen om asylbarna i Stortinget.

Etter det Dagsavisen forstår, er Ap enig med saksordfører Bård Vegar Solhjell (SV) og Senterpartiet, som i sine merknader til komiteens innstilling mener Anundsen har brutt Stortingets informasjonsplikt.

Feller ikke Anundsen

Onsdag behandler også Kristelig Folkeparti saken på gruppemøtet. Etter det Dagsavisen får opplyst av sentrale kilder vil de trolig lande på sterk kritikk av Anundsen – ikke mistillit.

Men, det påpekes at KrF holder alle muligheter åpne fram til stortingsgruppen har talt.

Venstre vil trolig gjøre det samme og lande på sterkt kritikk. Dermed vil Anundsen sitte trygt. Men den tidligere lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen vil få en kraftig ripe i lakken da flertallet på Stortinget vil stemme for sterk kritikk av justisministeren.

Partiene må levere sine merknader denne uka før innstillingen er bebudet 24. mars.

Les også: – Bytt ut Anundsen

Les også: Presset før asylbarnhøring

Nyeste fra Dagsavisen.no: