Innenriks

Arbeidslivets kasteløse treller

ARBEIDSLIV: Europas fleksible arbeidsliv er i ferd med 
å innta Norge. Det betyr færre faste jobber, og mer uforutsigbarhet. Noe som først og fremst rammer de nederst på arbeidsstigen.

I kjølvannet av Europas dårlige tider, følger arbeidsinnvandringen til Norge. Mange av dem som er nederst på arbeidsstigen er arbeidsinnvandrere, som har flyktet fra arbeidsløshet og økonomiske kriser i egne land.

Amerikanske tilstander

Tore Skjelstadaune er leder i Fellesforbundets avdeling 10 (hotell og restaurant). Han frykter at vi skal få amerikanske tilstander i Norge.

- Vi risikerer at folk som kommer på jobb om morgenen, kan ha fått sparken før lunsj. Og vi er veldig raskt på vei dit, sier han til Dagsavisen.

Og advarer mot å myke opp arbeidsmiljøloven.

- Den er så fleksibel i dag, at det ikke er morsomt en gang. Og det blir bare verre og verre, sier han.

Les også: Advarer mot "polske tilstander"

Utsatte bransjer

Skjelstadaune er leder for en utsatt bransje. Og han frykter at de færreste vil ha en fast jobb om det blir enda mer oppmykning av arbeidsgivernes fleksibilitet.

- En del bransjer, som hotell, renhold og bygg vil bare ha midlertidige ansatte. Det betyr i praksis at de store massene ikke får fast jobb. Og det er først og fremst de ufaglærte og arbeidsinnvandrere som rammes. De får liten forutsigbarhet i arbeidslivet. I dag gir loven 14 dager forutsigbarhet, sier han.

- Man må langt opp på arbeidsstigen før man kan stille krav. Ingen tør si ifra, av frykt for jobben. Kun de med høy kompetanse, og i yrker hvor det er konkurranse om arbeidskraften, har gode muligheter.

Korte kontrakter

Caritas Norge er et informasjons- og veiledningssenter for arbeidsinnvandrere i Oslo. De opplever stadig større pågang fra folk som ønsker å finne arbeid i Norge. I 2013 hadde de rundt 7.000 besøkende, noe som er en økning på 20 prosent fra året før.

Arbeidssøkende fra Spania, Portugal og Italia utgjør den største gruppen som ønsker veiledning.

Les også:

Ny lov

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) vil myke opp en arbeidsmiljølov han mener er blitt en tvangstrøye som ikke er tilpasset folks virkelige liv. Norske arbeidstakere vil ha både trygghet og frihet, og det skal de få, lover han.

Innenlands koordinator Alexander Golding i Caritas vil ikke kommentere den politiske prosessen, men mener det både kan være fordeler og ulemper med et mer fleksibelt arbeidsliv.

- Fordelen er at det kan bli lettere å gå inn i et arbeidsforhold. Ulemper er at vi fort kan få et klasseskille, der utlendinger har et svakere stillingsvern enn norske arbeidstakere. Det vi opplever i vårt arbeid, er at veldig mange som kommer til Norge, i den første fasen, ofte havner i gråsonearbeidsmarkedet, ofte helt på kanten av lovverket. Vi ser også at det er lettere å bruke utenlandsk arbeidskraft til oppgaver i grenseland, noe som kan ha å gjøre med at de kommer fra en kultur med friere arbeidsregler, sier han.

Utenlandske arbeidstakere i Norge opplever ofte dårlige arbeidsforhold, gjerne i forbindelse med arbeidstid.

- Dette er en sårbar gruppe. De har språkproblemer, kjenner ikke den norske kulturen, og det er ofte vanskelig å få tilgang til informasjon, sier han til Dagsavisen.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Les også:

Mer om forslag til endring av arbeidsmiljølovern:

Mer fra Dagsavisen