Innenriks

Pågrepet etter ti års jakt

OVERGRIPER: I ti år har politiet jaktet på en serieovergriper. Lørdag ble en mann i 40-årene fra 
Oppland pågrepet.

Dagsavisen skrev om den årelange jakten første gang i februar i år.

- Ikke minst av frykt for at han skal begå nye overgrep, har vi brukt og bruker fremdeles store ressurser på denne saken, uttalte Lena Reif, leder av seksjonen for seksualovergrep i Kripos, da.

Tre måneder senere, i mai, skal serieovergriperen ha slått til på nytt.

Storstilt DNA-sjekk

Før den tid, i mars, fulgte Dagsavisen opp med en ny artikkel om jakten på serieovergriperen. Politioverbetjent Harald Skjønsfjell i Kripos, fortalte da at flere hundre menn var blitt bedt om å avgi DNA i forbindelse med saken.

- Her er det snakk om å bli utelukket som mistenkt. Likevel har flere titall menn i alle mulige yrker nektet å avgi DNA, opplyste Skjønsfjell.

Til slutt fikk Kripos likevel innhentet DNA fra om lag 1.000 menn.

Nå er det nettopp DNA-treff som gjør politiet sikre på at de har pågrepet mannen de har jaktet på siden 2004.

- Han erkjenner straffskyld på alle fire punkter (som omfattes av siktelsen). Han tar det veldig tungt og er veldig lei seg, sier mannens forsvarer, Kai Roger Vaag til VG.

Vedkommende omtales som en «familiefar» av avisen.

Voldtok seksåring

Siktelsen omfatter voldtekt, seksuell omgang med barn under 14 år og seksuell handling med barn under 16 år.

* I september 2008 ble en seks år gammel jente voldtatt i en hage på Skjetten på Romerike.

* I august 2010 ble en 13 år gammel jente i Hakadal på Romerike, utsatt for en overgrep.

* I oktober 2011 ble en 18 år gammel jente på Oppsal i Oslo overfalt og voldtatt.

* I mai i år ble en åtte år gammel jente i Nittedal på Romerike, utsatt for et overgrep.

«Lat som du liker det, så går det fort», skal gjerningsmannen ha sagt til den 18 år gamle jenta før voldtekten på Oppsal for tre år siden.

Etterlot sæd

Saken som opprinnelig satte politiet på sporet av mannen som nå er pågrepet, er ikke omfattet av siktelsen. I 2004 blottet en mann seg for unge jenter som badet i Ulsrudvannet i Østmarka i Oslo. Politiet fikk da, takket være jentene, sikret seg sædrester og biologiske spor der hvor mannen hadde stått.

Sakene som omfattes av siktelsen, ble først etterforsket lokalt, men Kripos overtok flere av dem høsten 2011 da man så en sammenheng mellom dem. I tillegg til å innhente DNA har politiet også laget fantomtegninger og innhentet og gjennomgått aktuelle saker fra flere politidistrikter, på veien fram til lørdagens pågripelse.

Manen som nå er siktet, ble i går varetektsfengslet i fire uker med brev og besøksforbud, i tillegg til medieforbud. Oslo tingrett ga Kripos medhold i at faren for bevisforspillelse gir grunnlag for varetekt med restriksjoner.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen