Innenriks

Uro for svekket konkurranse

DAGLIGVAREHANDEL: Coops oppkjøp av ICA Norge skaper bekymring for konkurransen i dagligvarehandelen. Hovedaktørene er ikke urolige og tror Konkurransetilsynet godtar handelen.

Mandag ble det klart at Coop kjøper aksjene i ICA Norge for 2,5 milliarder kroner og overtar 553 norske dagligvarebutikker. Konkurransetilsynet har nå 130 dager til å vurdere oppkjøpet.

Forbrukerrådet rynker på nesen over planene om å skape en tredje gigant i den norske dagligvarehandelen ved siden av Rema 1000 og NorgesGruppen.

– Det er ikke positivt at vi går fra fire til tre landsdekkende kjeder, sier rådets fagdirektør for mat og handel Gunstein Instefjord til NTB.

Mangfold

Hvis oppkjøpet godtas, vil Coop ha skaffet seg en markedsandel på drøyt 30 prosent. NorgesGruppen har knappe 40 prosent og Rema 1000 vel 20.

– Vi tror markedet og forbrukerne ville vært best tjent med at det fortsatt var fire landsdekkende kjeder. Det ville bidratt til enda større mangfold og utvalg til forbrukerne, sier Instefjord.

Også landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) er urolig.

– På generelt grunnlag har jeg uttrykt bekymring for konkurransen i dagligvarehandelen, sier hun.

Varehandelekspert Odd Gisholt ved Handelshøyskolen BI sier til E24 at det vil bli mindre konkurranse i dagligvaremarkedet hvis Coop-oppkjøpet blir en realitet.

Gitt ICAs problemer i Norge, med store tap over mange år, er handelen likevel ikke overraskende.

– Når det først skal skje omveltninger, er dette en av de bedre løsningene, sier Instefjord.

– Vi får nå tre aktører som er noenlunde sammenlignbare når det gjelder markedsandeler, sier han.

Tror på «ja»

Men aktørene ser selv ingen konkurransemessige betenkeligheter ved handelen.

– Vår vurdering er at den kommer til å få ja fra konkurransemyndighetene, fordi disse to samlet er vesentlig mindre enn NorgesGruppen, sier ICAs konsernsjef Per Strömberg.

Coops toppsjef Svein Fanebust understreker at selskapet nå styrker sin konkurransekraft, noe han mener også vil være positivt for forbrukerne.

– Vi tror et slikt oppkjøp styrker konkurransen i det norske dagligvaremarkedet, sier han.

Bedre innkjøpsbetingelser, totalt sett flere butikker i hele Norge og god match markedsmessig er stikkord Fanebust nevner.

Konkurransetilsynet skal nå vurdere om det vil tillate Coop-oppkjøpet.

– Strukturendringer i dagligvaremarkedet kan få stor betydning for konkurransen og dermed for forbrukerne. Vi vil se på hvordan dette oppkjøpet påvirker konkurransen både nasjonalt og lokalt, sier konkurransedirektør Christine Meyer.

– Skjerpet konkurranse

Verken Rema 1000 eller NorgesGruppen frykter svekket konkurranse som følge av mandagens nyhet.

– Vi har alltid vært de små som har kjempet mot de store, og det har gjort oss stadig større. Det skal vi fortsette med, sier Remas Ole Robert Reitan.

NorgesGruppen tror ikke Coops oppkjøp svekker konkurransen i dagligvaremarkedet.

– Coop vil trolig komme styrket ut av dette, noe som sannsynligvis betyr skjerpet konkurranse, sier Per Roskifte, selskapets konserndirektør for kommunikasjon.

Geir Pollestad (Sp), som leder Stortingets næringskomité, mener oppkjøpet understreker behovet for at regjeringen raskt kommer med et lovforslag til Stortinget om matkjedemakt.

– Når vi får færre aktører er det behov for strengere regulering av kjedene, sier han, og peker på at Sp av hensyn til konkurransen helst ønsker seg flere, ikke færre kjeder. (NTB)

– Et enormt nederlag for Reitan

Varehandelekspert Odd Gisholt hevder Rema 1000 ønsket å kjøpe ICA og kaller Coops oppkjøp et enormt nederlag for Ole Robert Reitan.

– Dette er en seier for Coop og et voldsomt nederlag for Reitan, sier Gisholt, som er fagsjef for varehandel ved Handelshøyskolen BI, til E24.

Dersom Konkurransetilsynet godkjenner oppkjøpet, faller Rema 1000 fra andre til tredje største dagligvareaktør i Norge.

– Det vil bli mindre konkurranse i dagligvaremarkedet, mener Gisholt.

Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan på sin side, sier han ikke er bekymret for oppkjøpet.

– Det blir ikke store forskjeller i markedsandeler mellom oss og Coop, så det skal vi klare å ta igjen, sier Reitan. (NTB)

Mer fra Dagsavisen