Innenriks

- Unge utnyttes 
av dårlig Nav-tiltak

ARBEIDSLIV: Høyres Stefan Heggelund vil kaste vrak på Navs mest brukte arbeidstiltak, nemlig arbeidspraksis­ordningen. Han vil ha økt bruk av tidsbegrenset lønnstilskudd.

Stortingsrepresentant Stefan Heggelund skal lede et utvalg i Høyre som skal se på hvordan man skal forhindre at folk faller utenfor fellesskapet. Arbeidet starter opp i september, men allerede nå kommer Heggelund med et konkret forslag: Han vil erstatte Navs mest bruke arbeidstiltak, arbeidspraksis, med tidsbegrenset lønnstilskudd.

- Arbeidspraksis er et dårlig tiltak som ikke virker. Hvorfor ikke ta i bruk et tiltak som har en dokumentert bedre effekt, spør han.

Heggelund mener bruk av arbeidspraksis også er en utnyttelse av unge: Tall fra Nav viser at 44 prosent av deltakerne på arbeidspraksis er under 30 år. Av dem som mottar lønnstilskudd er andelen 23 prosent.

- I de tilfellene der oppfølgingen fra arbeidsplass og Nav ikke er til stede så er systemet med arbeidspraksis egentlig bare en utnyttelse av unge til gratis arbeidskraft, sier han.

Negativ effekt

Arbeidspraksisen fungerer slik at arbeidsgiver tar inn brukere til ulønnet jobbing, og målet er å styrke personens mulighet til å komme i fast jobb. Ny forskning viser imidlertid at ordningen fungerer dårlig: Sjansene for å få ordinært arbeid blir redusert med 35 prosent for dem som er på arbeidspraksis sammenlignet med dem som ikke deltar på tiltak eller som jobber igjennom vikarbyrå, viser en fersk rapport fra Institutt for samfunnsforskning.

- Arbeidspraksisplasser høres tilforlatelig ut. Man tenker at nå er Nav-brukerne i jobb i tre måneder og lærer å stå opp om morgenen, men det har en negativ effekt. Du går inn på praksisplassen, og arbeidsgiver er ikke forpliktet til annet enn å gi deg en opplæringsplan. Arbeidsgiver betaler ikke lønn fordi du går på en stønad når du er der. Selv om vi vet at arbeidspraksis har ingen eller negativ effekt for Nav-brukeren, tar Nav i bruk tiltaket fordi det er billig, sier Heggelund.

Koster mer

Mottar du tidsbegrenset lønnstilskudd betyr det at arbeidsgiver betaler en del av lønnen din, mens staten går inn og finansierer resten. Tall fra Nav viser at 50 prosent av deltakere på lønnstilskudd finner seg ordinært arbeid i løpet av perioden de går på lønnstilskudd. Til sammenligning viser tall at bare 30 prosent av deltakere på andre tiltak, som praksisplass, finner seg en annen jobb. I dag er om lag 16.000 personer i praksisjobb i bedrifter i Norge. Per mai 2014 var det bare 3.100 personer som mottok tidsbegrenset lønnstilskudd.

- Jeg mener ikke at vi skal slutte med praksisplass, men fordelingen bør være motsatt. Det kommer til å koste mer på kort sikt, men det er dette som får folk ut i jobb. Vi må bruke tiltak som har effekt, sier Heggelund.

Heggelund har i sommer hospitert på et NAV-kontor i Oslo. Han sier kollegene der kunne fortelle om arbeidsgivere som utnytter systemet med praksisplass:

- Noen arbeidsgivere bare ansatte og ansatte folk i praksis, for da fikk de selv gratis arbeidskraft. Har du tidsbegrenset lønnstilskudd krever det mer av arbeidsgiver, fordi du er ansatt på ordinære lønns- og ansettelsesvilkår.

Fort som mulig

I regjeringserklæringen til Høyre/Frp heter det at man ønsker å øke satsingen på lønnstilskudd. Arbeidsminister Robert Eriksson og flere partier på Stortinget har snakket varmt om å øke bruken av tilskuddet.

- Siden det ser ut til å være enighet, hvor raskt bør denne endringen du etterlyser, være på banen?

- Jeg vil at dette er noe vi skal prøve ut mer så fort som mulig. Mange har snakket om dette og nå er det et nytt flertall som kanskje kan få se og gjort noe med det.

marie.melgard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen