Innenriks

Storfavoritt før valget

UKRAINA: Valget ligger ikke an til å bli en thriller. Petro Porosjenko er klar favoritt, mens Julia Timosjenko fra Oransjerevolusjonen har falt dypt.

KIEV (Dagsavisen): To valgkampanjearbeidere døser inne i teltet med Julia Timosjenkos kjente ansikt på. En av dem bruker en bunke flyers som en vifte mot maivarmen som viser 27 grader. Det er bare få dager til presidentvalget, men Timosjenkos lille team på paradegaten Khreschatyk i Kiev ser ut til å ha gitt opp.

Alt tyder også på at det er milliardæren og forretningsmannen Petro Porosjenko som blir Ukrainas neste president. Porosjenko får så stor støtte på meningsmålingene at flere er begynt å spekulere i om han kan komme til å slippe en andre valgrunde. Det krever i så fall mer enn 50 prosent av stemmene i valget i morgen.

Hard mot separatister

Porosjenko er mest kjent som eier av det store, suksessrike godterikonsernet Roshen, som har fabrikker og utsalg over hele Øst-Europa, men han har også vært med i ukrainsk politikk i mer enn ti år.

Hvor han hører til politisk er likevel vanskelig å slå fast, for Porosjenko har byttet side flere ganger. Han har vært med i tidligere president Viktor Jusjtsjenkos parti, og han finansierte Oransjerevolusjonen i 2004. Senere hoppet han over til Jusjtsjenkos motstander, og ble med i Viktor Janukovitsj´ regjering som finansminister i 2012. Men ministerposten varte bare noen måneder, og da protestene mot Janukovitsj startet i fjor vinter, var Porosjenko tidlig på Maidan, Uavhengighetsplassen i Kiev.

Han har alltid vært klar på at Ukraina må gå mot vesten, mot NATO og mot EU, skriver det tyske tidsskriftet Der Spiegel.

Nå lover Porosjenko at hans første prioritet som ny president er å løse krisen med Russland, innen tre måneder er de urolige områdene i øst stabilisert, ifølge valgløftene. Han skal også bygge opp landets egne forsvarsstyrker og styrke politiet.

Kjenner Putin

Porosjenkos fremste styrke er at han har støttespillere i både den prorussiske og provestlige leiren i Ukraina, og at han kan snakke med Russland, mener analytikere.

- Selvfølgelig kjenner jeg Putin godt. Jeg har mye erfaring med å snakke med ham, og jeg kan bekrefte at disse diskusjonene ikke alltid er lett, sier Porosjenko, ifølge avisen Financial Times.

Sjokoladekongen, som han kalles, lover også å skaffe flere arbeidsplasser og skryter av at hans egne arbeidere på godterifabrikkene tjener hele 4.000 kroner i måneden, mer enn dobbelt så mye som en gjennomsnittlig ukrainer.

iselin.moller@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen