Innenriks

Vil stanse salget av barnehagene

BARNEHAGEKRIGEN: Både foreldre og Fagforbundet vil forsøke å stanse salget av ti kommunale barnehager i Oslo.

- Det store flertallet i vår barnehage kommer aldri til å gå med på et salg. Det er minimal forskjell på konkurranseutsetting og salg. Også et salg vil føre til at de ansatte kan komme til å slutte fordi de får dårligere lønns- og pensjonsvilkår og til færre ansatte totalt sett i barnehagen.

Det konstaterer foreldrerepresentant i Asperud barnehage, Eivind Volder Rutle.

Les også:

Handlet straks

I går ettermiddag var det krisemøte i barnehagen for både foreldre og ansatte, etter at det ble kjent at Asperud barnehage er blant de ti barnehagene barnehagebyråd Anniken Hauglie (H) nå vil selge.

På det tidspunktet hadde Fagforbundet i Oslo, som organiserer 80 av de ansatte i disse barnehagene, allerede vært i kontakt med Arbeidstilsynet om samme sak.

- Vi håper at Arbeidstilsynet skal konkludere med at arbeidsmiljøloven er blitt brutt av Oslo kommune og at salget derfor må stoppes, sier nestleder Roger Dehlin.

Dermed fortsetter «barnehagekrigen», som Dagsavisen har omtalt i en rekke artikler, for fullt.

Det startet med at byrådet i Oslo bestemte seg for å konkurranseutsette sju kommunale barnehager og selge ti andre. I desember ble det kjent hvilke barnehager som skulle konkurranseutsettes. Men i mars ble det klart at Hauglie i beste fall bare ville klare å konkurranseutsette tre av dem på grunn av liten interesse fra de private barnehagekjedene. Gleden hos foreldre og ansatte i de øvrige barnehagene ble kortvarig. Hauglie varslet nemlig at de, med ett unntak, kunne være aktuelle for salg. Hun tullet ikke. Nå er det klart at både Asperud, Rønningen og Smedbakken barnehage alle er på lista over de ti barnehagene som skal selges.

Les også:

- Psykisk press

- Oslo kommune har som arbeidsgiver nærmest drevet terror i denne saken, mener Roger Dehlin i Fagforbundet.

- Kommunen har utsatt de ansatte i barnehagene som først skulle konkurranseutsettes og som nå skal selges, for et veldig fysisk og psykisk press de seneste månedene. Det er som å være gift og så sier partneren at «nå skal vi skilles, nei nå er vi lykkelige» og så «nei, nå skal vi skilles», igjen. Arbeidsmiljøloven har paragrafer som også omhandler slikt press. Det er derfor vi nå har vært i kontakt med tilsynet og bedt dem om å se på saken, fortsetter han.

Barnehagesalget kommer også til å bli tema når det sentrale arbeidsmiljøutvalget for hele Oslo kommune møtes i neste uke, varsler Dehlin.

- Både vi og hovedverneombudet i Oslo kommune kommer til å ta opp saken og forfølge den videre, opplyser han.

Dehlin reagerer også sterkt på at Norlandia nå får ansvaret for å drifte de tre barnehagene som blir konkurranseutsatt.

- Rett før jul avlyste Oslo kommune konkurranseutsettingen av et sykehjem fordi det bare var én tilbyder. Nå får Norlandia likevel overta driften av barnehagene, selv om det ikke har vært noen reell konkurranse.

Dehlin mener det er innlysende at dette har påvirket tilbudet Norlandia har kommet med.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Les også:

Mer fra Dagsavisen