Innenriks

- Fengsel for barneran

KRIMINALITET: Aktor la i går ned påstand om ubetinget fengselsstraff for sju av de tiltalte barneranerne i Oslo tingrett.

Påtalemyndigheten krever soning i fengsel for de eldste og mest aktive blant de i alt 19 tiltalte. Den omfattende rettssaken har pågått i tre uker i ting­retten.

Politiadvokatene Trine Dyngeland og Viola Bjelland, som er aktorer i saken, understreker betydningen av å reagere strengt mot ran, og spesielt når ofrene er svært unge. De to yngste ofrene som ble fraranet sine mobiltelefoner, var bare ni og ti år gamle.

To år og sju måneder

- Dette er alvorlige handlinger. I tillegg til vår påstand om ubetinget straff legger vi ned påstand om samfunnstraff for åtte av de tiltalte og betinget fengsel for de øvrige fire, sier Dyngeland til Dagsavisen.

For den politiet mener har vært mest aktiv, en 18 år gammel mann fra Stovner-området, krever påtalemyndigheten ubetinget fengsel i to år og sju måneder, noe som innebærer soning i fengsel.

- Det er i hans tilfelle snakk om et stort antall ran, i alt 15, og ett ransforsøk, sa aktor.

18-åringen ga, 
i likhet med flere av de tiltalte, en uforbeholden tilståelse i politiavhør. Over­­for 18-åringen re­du­s­erte påtalemyndigheten der­for kravet om straff med 30 prosent.

- En vanlig straff for disse forholdene ville i hans tilfelle vært tre år og åtte måneder, sa politiadvokat Bjelland under sin prosedyre i går.

Den nest strengeste straffepåstanden lød på ett år og tre måneders ubetinget fengsel for en 19-åring som politiet mener sto bak åtte ran og to grove tyverier.

Snakket i koder

Under rettssaken har det kommet fram at barneranerne snakket i koder, noe politiet mener viser at ranene var planlagt. Ordet «jackpot» ble brukt som kodeord for mobiltelefonen av typen Iphone. En av de tiltalte har overfor politiet og i retten fortalt at han og en kamerat, som nå er medtiltalt, var ute etter å rane til seg slike telefoner og at det da ble sagt «jeg er sulten på jackpot» før de begikk ranene.

Redselen blant dem som ble rammet skal ha satt preg på ofrenes hverdag etter at de ble utsatt for forbrytelsene.

- De tiltalte har skapt stor frykt ved å jakte på tilfeldige ofre for å rane til seg deres mobiltelefoner. De har opptrådt truende og brutalt overfor mange barn, og det har vært planlagt å begå ranene, sa politiadvokat Bjelland.

- Kverker dere

Ranet av de to yngste ofrene skjedde i en undergang i nærheten av Stovner. Ranerne bøyde den høyre lillefingeren til den ti år gamle gutten bakover til han slapp mobilen sin. Hans ni år gamle kamerat ble slengt i bakken, før ranerne tok hans mobil. Deretter hadde ranerne følgende beskjed til de to barna: «Hvis dere sier noe til politiet, så skal vi kverke dere.»

- Tiåringen har hatt mareritt og levd med en redsel for å bli kverket når de tiltalte slipper ut, sa aktor Dyngeland.

Etter ranet skal gutten ha vært redd for å gå ut dersom det var flere andre samlet ute.

Bistandsadvokatene Eitya Rehman og Bjørn Aksel Henriksen redegjorde i retten i går mer for redselen blant de 24 barna og ungdommene som ble ofre for barneranerligaen i Groruddalen i fjor.

- Ranene skjedde på dagtid og på steder hvor barna normalt følte seg trygge. Det har gjort redselen enda verre i ettertid. Noen har til og med byttet skole etterpå, sa Rehman.

tore.letvik@dagsavisen.no

Barnerans­sakene

Ranene som de 19 ungdommene er tiltalt for, ble begått våren 2013. Ranene ble begått rundt om i Oslo, hovedsakelig i Groruddalen. Mange av de tiltalte er fra bydelene Stovner og Alna og er i alderen 15 til 20 år. Ofrene var i alderen 9 til 19 år.

En egen innsatsgruppe mot barneranerne ble etablert ved Stovner politistasjon, og de fleste sakene skal ha blitt raskt oppklart.

Sju av de fornærmede er under 14 år. Dommeravhør av disse vil ble avspilt i retten. Resten av ofrene vitnet under rettssaken som begynte i Oslo tingrett 7. januar. Under sine sluttprosedyrer i går la aktoratet ned sine påstander om straff.

Mer fra Dagsavisen