Innenriks

- Jobb med de blåblå, Jens!

SPILLET I STORTINGET: Lederen i Oslo Arbeidersamfunn har lista klar med store reformer der Ap-leder Jens 
Stoltenberg bør støtte den blåblå regjeringen i Stortinget.

Lokallagsleder Fredrik Mellem har begynt å legge skuffelsen etter valgresultatet bak seg. Som leder for lokallaget der Stoltenberg selv er medlem, kommer han nå med en klar oppfordring til sjefen selv.

- Arbeiderpartiet bør møte den nye regjeringen konstruktivt. Partiet kan på fritt grunnlag støtte den nye regjeringen, søke kompromiss og brede forlik, sier Mellem til Dagsavisen.

Vil støtte de blå

Den nye blåblå regjeringen har ikke flertall alene, og vil være avhengig av støtte fra andre partier for å få gjennomført mye av politikken sin. Den har avtalt å søke støtte med Venstre og KrF først, men kan også finne sammen med andre partier i Stortinget.

Mellem har blinket ut fire saker han mener det er åpenbart at Ap bør hjelpe Høyre og Frp med å få gjennom i Stortinget.

* Legge ned fylkeskommunen.

* Slå sammen småkommuner.

* Avvikle helseforetakene.

* Endre finansieringen av NRK.

Mellem ser flere grunner til at Ap bør støtte regjeringen i massiv kommunesammenslåing.

- De minste kommunene representerer både praktiske og demokratiske problemer. Ideelt sett bør ingen kommuner ha under 5.000 innbyggere, sier Mellem.

Fylkeskommunene har både Frp og Høyre stemt for å avvikle. I Sundvolden-erklæringen står det at regjeringen vil gi kommunene mer ansvar.

Mellem mener Ap bør søke løsningen nærmest sitt primærstandpunkt om å erstatte fylkeskommunen med nye og færre regioner.

- En nedleggelse av fylkeskommunen uten å opprette slike regioner, må sies å ligge nærmere Aps primærstandpunkt enn å fortsette som før sier han.

- Bli ikke fastlåst

Høyre og Frp ønsker også på sikt å legge ned helseforetakene, noe KrF er enig i. De andre partiene har så langt stemt mot nedleggelse. Nå mener Mellem Ap har en gyllen anledning til å ombestemme seg.

- Jonas Gahr Støre har sagt at Arbeiderpartiet ikke skal være fastlåst i modeller. Dette er en god anledning til å demonstrere akkurat det.

Han mener helseforetakene i dag framstår som byråkratiske symboler på «New Public Management».

Dropp lisensen

Å sikre NRKs finansiering og frie stilling vil måtte være en særdeles viktig kulturpolitisk sak den neste perioden. Mellem mener lisensen har gått ut på dato, og Ap derfor bør søke å få til et bredt politisk forlik om en ny finansieringsmodell for NRK.

- Nå løper også den politiske utviklingen fra denne finansieringsformen. Lisenssystemet representerer uansett en arkaisk form for skatteinnkreving og er en usosial, flat beskatning, sier han.

Han mener Ap selv burde tatt tak i dette for lenge siden, og bør jobbe for en bedre løsning, sammen med den nye regjeringen.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Oslo arbeider-samfunn

Er Arbeiderpartiets største og mest tradisjonsrike partilag.

Ble stiftet i 1864 under navnet Christiania Arbeidersamfund, av den kjente norske samfunnsforskeren Eilert Sundt.

Laget spilte lenge en vesentlig rolle som arbeiderbevegelsens sentrale diskusjonsforum i hovedstaden.

Har i dag i overkant av 500 medlemmer.

Er fortsatt en av Arbeiderpartiets største og viktigste foreninger. Samfunnets eget hus på Arbeidersamfunnets plass i Oslo sto ferdig 1940, solgt til Olav Thon i 1997.

Kilde: Store Norske Leksikon

Mer fra Dagsavisen