Innenriks

Skrev kirkehistorie

Fredag ble det skrevet kirkehistorie da kirkens egne kvinner og menn valgte Stein Reinertsen til ny biskop i Agder og Telemark.

Reinertsen er den første biskopen i Den norske kirke som ikke er utnevnt av regjeringen. Han blir vigslet i Kristiansand domkirke søndag 27. januar.

– Det er godt å vite at jeg har Kirkens tillit. Det viktigste for meg er å bruke tilliten jeg har fått på en god måte, sier han til NTB.

Til sammen var det tre kandidater i prosessen, men til slutt sto det mellom sogneprest Anne-May Grasaas i Trefoldighet menighet i Oslo og Reinertsen, som til nå har vært prost i Mandal. Da Kirkerådet gikk til avstemning, fikk Reinertsen ti av stemmene, mens Grasaas fikk fem.

Vil ikke

Kirkerådets leder, Svein Arne Lindø, presenterte Reinertsen som en radikal kandidat da han offentliggjorde nyheten.

– I Stein Reinertsen får Agder og Telemark en mild, varm og brennende engasjert åndelig leder. Reinertsen er radikal i sin tilnærming til viktige samfunnsetiske spørsmål og har særlig utfordret oss som kirke og samfunn med sin inkludering av innvandrere, sa Lindø.

Samtidig regnes Reinertsen av mange som en langt mer konservativ kandidat enn Grasaas. Han har blant annet markert seg som en motstander av homofilt ekteskap.

Til NTB sier den nye biskopen at han teologisk betegner seg som en som står plantet i den klassiske tradisjonen og at han for eksempel ikke vil arbeide for kjønnsnøytral ekteskapsliturgi.

– Ekteskapet er for mann og kvinne. Men hvis Kirkemøtet vedtar en slik liturgi, så er det opp til den enkelte prest å avgjøre hvordan han skal forholde seg til det, sier han.

– Kirkelig votum

Han synes det er spesielt å være den første etter reformasjonen som er valgt av Kirkerådet.

– Det er første gang kirken gjør dette. Det er godt å ha et kirkelig votum, sier han.

Kirken har vært gjennom en grundig prosess før tilsettingen.

I Agder og Telemark bispedømmeråd var det et klart flertall for Reinertsen. Men blant landets biskoper ville åtte av tolv helst ha Grasaas som ny bispekollega.

–  Det er ikke vanskelig for meg at jeg ikke fikk flertall blant biskopene. I kirken er det lov til å ha forskjellige meninger. Jeg kjenner de aller fleste av landets biskoper godt. Og de er troverdige og gode mennesker som jeg gleder meg til å jobbe sammen med, sier Reinertsen.

Reinertsen overtar bispejobben som Olav Skjevesland har hatt de siste 14 årene.

Kong Harald vil være til stede under vigslingen i Kristiansand, bekrefter preses Helga Haugland Byfuglien overfor NTB. Det er hun som skal ikle Reinertsen bispekorset, og vigsle ham til biskop.

– Det blir en stor anledning, sier hun. (NTB)

Mer fra Dagsavisen