Innenriks

Setter Schengen til side

Norge gjeninnfører grensekontrollen i ti dager før og under utdelingen av Nobels fredspris til EU. Både ja- og nei-siden trekker på smilebåndet.

Norge har i mange år hatt to forskjellige passkontroller ved flyplassene, én for EU/EØS-borgere og én for alle andre. Helt til EU har mottatt fredsprisen i neste uke, blir det skjerpet
kontroll av alle. FOTO: THOMAS BJØRNFLATEN/NTB SCANPIX

At Norge velger å oppheve EU-reglene ved å gjeninnføre grensekontrollen, før og under fredsprisutdelingen til nettopp EU, vekker munterhet hos både ja- og nei-folk.

- Det er jo en skjebnens ironi at når vi endelig får et EU-møte i Norge, så må vi gjøre unntak fra EUs regler, sier Paal Frisvold, leder av Europabevegelsen, på telefon fra Brussel.

Han påpeker at Belgia sjelden eller aldri gjør det samme under EU-toppmøtetene som til stadighet arrangeres i EU-hovedstaden, og lurer på om han selv vil bli stoppet i passkontrollen når han i dag flyr hjem til Norge.

- Hvis lederen i Europabevegelsen blir holdt fast i passkontroll på Gardermoen, ha-ha, det ville unektelig vært morsomt, ler Frisvold.

Europabevegelsens leder og andre nordmenn blir neppe holdt igjen i passkontrollen, men må forberede seg på passkontroll, skriver Politiet i en pressemelding.

Det er for å sikre den offentlige orden og sikkerhet, samt å forebygge innreise av potensielt voldelige aktører i forbindelse med fredsprisutdelingen at norske myndigheter har besluttet å gjeninnføre grensekontrollen i perioden mellom 3. og 12. desember, heter det pressemeldingen fra politiet. Beslutningen vekker voldsom latter hos SV-er og tidligere leder av Nei til EU, Stein Ørnhøi.

- Ha-ha-ha! Så morsomt da; de må oppheve Schengen for å sikre EU-lederne? Det er skøyeraktig, sier Ørnhøi til Dags-avisen. SV-veteranen var leder i Nei til EU da Schengen-avtalen ble integrert i EU i 1997. Den gang advarte han mot fri flyt av kjeltringer, noe han mener vi i dag har fått.

Røverbander

- Schengen-avtalen er en av grunnene til at vi har røverbandene fra Baltikum her. At Schengen er et så risikabelt prosjekt at de ikke tør ha EU-lederne her uten å oppheve avtalen, viser at det må være noe galt med hele prosjektet, sier Ørnhøi, som mener det er uendelig trist at EU er årets fredsprisvinner.

Ørnøi mener norske myndigheters avgjørelse viser hvor dårlig det står til med hele Schengen-samarbeidet, et prosjekt han tror er dømt til å mislykkes på samme måte som EU.

- Når hele systemet bryter sammen, får vi håpe det skjer uten at det blir krig. Det beste vi kan håpe på er en kontrollert avvikling av EU-systemet, sier Ørnhøi.

Schengen-avtalen gir reisefrihet innenfor alle de 26 Schengen-landene. Norge har vært med siden 2001.

Paal Frisvold i Brussel funderer over årsakene til at Norge opphever Schengen-reglene i ti dager, og lurer på om det er mangel på erfaring eller krisemaksimering som står bak. Samtidig mener han at det til tross for den åpenbare ironien, viser at det er rom for fleksibilitet i EU-systemet.

- Det er mange måter å se dette på: Er det høyere risiko for terrorangrep i Norge denne perioden? Viser dette at EU-regelverket ikke er strengt nok? Eller viser det at den typen fleksibilitet i EU-systemet som mange ber om, er til stede?

Selv om det ikke er vanlig å oppheve Schengen-reglene midlertidig, har flere av EU-landene tatt lignende beslutninger tidligere.

Trusselvurdering

Seniorrådgiver Ellen Ahnfelt i Politidirektoratet sier til nrk.no at avgjørelsen er tatt etter en trusselvurdering, og påpeker at det samme ble gjort da USAs president Barack Obama mottok fredsprisen i 2009.

Ifølge Politiet betyr ikke innføringen av grensekontroll at nordiske statsborgere må ha med seg pass på reise i Norden, selv om pass kan gjøre grensepasseringen lettere. Politiet legger vekt på at kontrolltiltakene ikke skal skape vesentlige forsinkelser for de reisende.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no