Innenriks

Får kjeft etter surrogatikaos

Stoltenberg skylder på vennskapet til tidligere politidirektør Øystein Mæland for ikke å snakke om surrogati.

Det var fullt surrogatikaos på Stortinget i går da KrF-leder Knut Arild Hareide ba statsminister Jens Stoltenberg (Ap) svare om Arbeiderpartiet støtter surrogati eller ikke.

Surrogati betyr kort fortalt at man leier en kvinne til å gå gravid og føde et barn for seg. Dette er ulovlig i Norge, men skjer i USA og India.

Stridsspørsmål

En av dem som har leid en kvinne til å bære fram barn for seg er tidligere politidirektør Øystein Mæland. Debatten gikk i høst om Mæland hadde brutt loven da han ble far ved hjelp av amerikansk surrogatmor.

Mæland er en nær venn av Stoltenberg og var statsministerens forlover i 1987. Tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) mente Mæland ikke «brøt norsk lov». Likevel ønsker de rødgrønne nå å forandre loven.

Nektet å uttale seg

Ifølge Vårt Land vil regjeringen endre loven slik at det ikke er straffbart å kjøpe surrogatbarn verken i Norge eller i utlandet. Dette kommer fram i et forslag Helsedepartementet har sendt ut på høring.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) valgte i går oppsiktsvekkende å ikke uttale seg om surrogati i den muntlige spørretimen, da Hareide ville vite om regjeringen er for eller mot surrogati.

Stoltenberg viste til at han har erklært seg inhabil på grunn av vennskapet til Mæland.

- Et av disse spørsmålene omhandler en person jeg kjenner godt. Så surrogati vil det bli galt om jeg sier noe om, sa statsministeren.

Ombestemte seg

Knut Arild Hareide synes det er merkelig at statsministeren ikke uttalte seg.

- Det var klumsete av Stoltenberg å ikke svare om surrogati. Vi kan ikke ha en statsminister som ikke tar stilling til så viktige verdispørsmål. Min oppfordring er å sette seg ned og jobbe med disse spørsmålene, sier Hareide.

Han mener Stoltenberg forsøkte å skjule seg bak habilitetsspørsmålet for å droppe en vanskelig verdidebatt i Stortinget.

Få timer senere snudde Stoltenberg. Statssekretær Hans Kristian Amundsen (Ap) ved Statsministerens kontor presiserte da overfor Dagsavisen at Stoltenberg kan uttale seg om surrogati generelt - men ikke om det konkrete lovforslaget, fordi det kan ha direkte innvirkning på saken til Mæland dersom den noen gang skal prøves for norsk rett.

Biokrangel i regjeringen

Surrogatispørsmålet er en del av et større stridsspørsmål i regjeringen: Bioteknologiloven. Her står Senterpartiet steilt mot Arbeiderpartiet.

Det er duket for rødgrønn strid om bioteknologiloven, og partiene er uenige om det aller meste. Regjeringen har allerede startet arbeidet med en stortingsmelding, og skal behandle loven denne høsten. Meldingen skal etter planen sendes til Stortinget til våren, før det følges opp med forslag til lovendringer.

Sp sier nei til tidlig ultralyd for alle gravide, nei til eggdonasjon og nei til assistert befruktning av enslige. KrF er på samme linje. Ap er helt uenig og ønsker tidlig ultralyd for alle gravide, eggdonasjon og assistert befruktning av enslige.

havard.therkelsen@dagsavisen.no