Innenriks

Gatekamper i Madrid

Politiet i Madrid brukte køller og tåregass mot demonstranter som deltok i onsdagens store protest mot kuttpolitikken.

MADRID: Politiet kom i basketak med hundrevis av unge, som deltok i protestene mot sparetiltakene i landet. Gatekampene utspant seg samtidig som både Spania og Portugal var rammet av generalstreik.

«Isolerte hendelser».

Også i andre deler av Spania ble det meldt om sammenstøt, og i løpet av formiddagen ble 62 personer pågrepet og 34 skadd i det en talskvinne for innenriksdepartementet kaller «isolerte hendelser». 18 av de skadde oppgis å være politifolk.

Gatekampene i Madrid brøt ut da politiet skulle fjerne hundrevis av unge demonstranter som forsøkte å sperre hovedgaten Gran Via midt i byen. Demonstrantene hadde fra tidlig om morgenen sperret gaten for biltrafikk, men ble jaget vekk da politiet aksjonerte. Ungdommene skal ha samlet seg igjen et stykke unna, ifølge journalister fra AFP.

Opprørspoliti

Madrid er full av opprørspoliti i forbindelse med generalstreiken. Helikoptre er satt inn for å overvåke situasjonen på bakken.

Også i en rekke andre europeiske land ble det onsdag arrangert streiker og protester mot budsjettkuttene i kjølvannet av gjeldskrisen.

Både i Spania og Portugal bidro generalstreikene til nesten full stans i kollektivtransporten. Det er første gang at fagbevegelsene i de to landene samordner aksjoner mot en politikk som de mener kveler økonomien og bidrar til mer arbeidsløshet og fattigdom.

Tog, buss, og fly

Streikene rammet tog, busser, ferjer, T-baner, fabrikker, rengjøring og forretningsvirksomhet, ifølge fagorganisasjonene.

Også turister er berørt ettersom spanske flyselskaper og det portugisiske flyselskapet TAP har innstilt hundrevis av avganger.

Spanjoler ble oppfordret til ikke å kjøpe noe i løpet av onsdagen. Aksjonen er ment som en markering av fattigdommen som er i ferd med å bre seg i landet.

I Portugal forsøker fagbevegelsen å stanse et statsbudsjett som vil føre til økte skatter og avgifter. Den krever også at landets konservative regjering går av.

Arbeidsløsheten i Spania ligger nå på 25 prosent, mens den er på 16 prosent i Portugal.

Mer fra Dagsavisen