Innenriks

- Rike skal også betale skatt

Høyre og Frp avviser at deres fjerning av formuesskatten vil gjøre de rikeste til nullskattytere.

- Alle med skatteevne skal betale skatt. Også de rikeste, sier Høyres nestleder Bent Høie til Dagsavisen.

Onsdag gikk leder i finanskomiteen på Stortinget, Torgeir Micaelsen (Ap), hardt ut mot Høyre og Frps skattepolitikk. Ap-politikeren uttalte i Dagsavisen at han mener de rikeste i Norge vil betale mindre skatt enn presidentkandidat Mitt Romney i USA dersom Høyre og Frp får makten. Bakgrunnen skal være at de borgerlige partiene vil fjerne formuesskatten.

Nå slår Høyre og Frp tilbake.

- Det stemmer ikke at de rikeste ikke skal skatte. Når vi fjerner formuesskatten vil vi gjøre andre endringer i skattesystemet som sikrer at ingen skal bli nullskattytere, sier Høie.

«Rammer norsk eierskap»

Han mener Micaelsen bruker en «tom retorikk» i sin argumentasjon for å beholde formuesskatten og er lite villig til å gå inn i en diskusjon om hvordan formuesskatten ifølge Høyre rammer norsk og lokalt eierskap.

- Selv LO-leder Roar Flåthen har jo vært veldig tydelig på at formuesskatten rammer norsk eierskap, påpeker Høyre-nestlederen.

Varsler skatteendringer

Også Frps finanspolitiske talsmann, Ketil Solvik Olsen, vil gjøre andre endringer i skattesystemet som gjør at superrike også må betale skatt når formuesskatten fjernes.

- Det kan bli aktuelt å gjøre noe med det såkalte skjermingsfradraget. Det kan vi diskutere om vi skal fjerne, slik at også de rikeste må skatte når vi fjerner formuesskatten, sier Solvik Olsen.

Skjermingsfradraget gjør at eiere kan ta ut om lag fire prosent av selskapers overskudd skattefritt. Ordningen skal sikre at det investeres kapital i selskaper, og at pengene ikke blir stående «uvirksomme» på bok. Men dersom man eier veldig store selskaper kan fire prosent avkastning utgjøre store, skattefrie summer i året. Dette fradraget vil nå Høyre og Frp endre.

havard.therkelsen@dagsavisen.no