Innenriks

Islamistleder har meldt seg

Politiet aksjonerte på flere adresser i dag for å pågripe Ubaydullah Hussain. Nå har han meldt seg.

Stasjonssjef John Roger Lund ved Stovner politistasjon bekrefter at Hussain vil bli avhørt torsdag.

- Politiet har pågrepet en person som er siktet for å ha fremsatt trusler mot enkeltpersoner. Pågripelsen ble gjennomført for å kunne gå til ranssaking og sikre bevis i den videre etterforskningen, sier Lund. Disse anmeldelsene kom for henholdsvis en og to uker siden.

Meldte seg

Hussain meldte seg selv ved Sentrum politistasjon ved 14-tiden.

Hans advokat, John Christian Elden, sier at Hussain meldte seg for å høre hva politeit vil avhøre ham om. Advokaten var torsdag ettermiddag i kontakt med sin klient.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er varslet om en Facebook-melding fra Ubaydullah Hussain (27), som har stått fram som talsmann for islamistgruppen Profetens Ummah. I tillegg er Hussain anmeldt for flere andre trusler, rettet mot enkeltpersoner.

Jegerprøven

«Jeg skal gi dem beskyttelse jeg, inshallah. Så fort jeg har tatt jegerprøven og får tak i en AK47», skriver Hussain på Facebook med lenke til en VG-artikkel om at jøder i Norge savner politibeskyttelse.

Hussain ble ikke pågrepet under aksjonen får NTB opplyst fra Oslo-politiet.

– Oslo-politiet har i formiddag gjort forsøk på å pågripe en person i forbindelse med anmeldte trusler, opplyser operasjonslederen i Oslo politidistrikt.

Pressen er innkalt til en brifing om saken torsdag ettermiddag.

Aksjonerte

Ifølge NRK gikk politiet til aksjon mot Hussains bolig på Bjerke i Oslo ved 11-tiden torsdag.

Politiet var på stedet med tre biler og åtte mann, utstyrt med skjold, slegge og øks, klare til å ta seg inn i boligen med makt hvis det skulle være nødvendig. Etter en stund skal imidlertid et av Hussains familiemedlemmer ha åpnet ytterdøren.

Advokat John Christian Elden er ikke overrasket over politiets interesse for hans klient.

– Hvis man kommer med slike uttalelser, er det naturlig at politiet viser sin interesse og ønsker å spørre hva han mener med utsagnet, sier Elden til NTB.

– Våre fiender

Selv vil ikke Hussain si om kommentaren er ment som en trussel fra hans side.

– Det er en åpen kommentar, og det får være opp til hver enkelt å spekulere i hva som menes med den kommentaren. Jeg vil verken avkrefte eller bekrefte at det er en trussel, sier Hussain i en kommentar til sine skriverier til NRK.

I kommentarfeltet til innlegget skriver Hussain at han allerede har skaffet seg en AK47, men dette avviser han igjen senere. Videre skriver han: «Det er synd at broren som skjøt mot synagogen i 2005 eller 2006 ikke traff noen!»

Ubaydullah Hussain ble tidligere denne måneden anmeldt etter sine uttalelser om at han hjelper unge norske statsborgere med å reise til Syria.

Skremte jøder

Jøder i Norge er skremt over det de opplever som klare trusler.

– Det er skremmende. Det er ubehagelig. Når det er et miljø som klart og tydelig sier at de vil oss vondt, så blir vi engstelige, sier forstander Erwin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund til Dagbladet.

I synagogen på St. Hanshaugen er det blant annet en barnehage.

– Vi har en barnehage med rundt 30 barn. Jeg har blitt oppringt av flere bekymrede foreldre som lurer på om det er greit å sende barna i barnehagen. Hva skal jeg svare da, spør Kohn, som føler at han kan bli ansvarliggjort for barnas liv dersom truslene skulle bli til handling.

I 2006 ble det løsnet skudd mot synagogen på St. Hanshaugen, og to år senere ble Arfan Bhatti dømt for medvirkning til denne skyteepisoden. Bhatti har siden deltatt på flere demonstrasjoner sammen med de ytterliggående islamistene i Profetens Ummah.

Mer fra Dagsavisen