Innenriks

Dumper klimakvoter i EU

Regjeringen krever at EU skal slette klimakvoter for milliarder, men tjener selv fett på dumpingsalg av overskuddskvoter i EU.

6,1 millioner klimakvoter vil regjeringen dumpe inn i EUs kvotemarked neste år. Det framkommer i regjeringens forslag til statsbudsjett. Kvotene pumpes inn i et marked der prisen for å forurense allerede er rekordlav.

Leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund (NNV) er ikke fornøyd.

- Dette salget vil definitivt holde kvoteprisene nede, og gjøre det vanskeligere å få til nødvendig omstilling til lavutslippssamfunnet, sier Haltbrekken til Dagsavisen.

Han mener de norske overskuddskvotene heller burde vært slettet. Ifølge forslag til statsbudsjett håper staten å tjene 345 millioner kroner på salget.

Vil ikke slette kvoter

Samtidig som regjeringen foreslår å dumpe millioner av egne kvoter inn på EU-markedet, foreslår miljøvernminister Bård Vegar Solhjell at EU selv skal slette kvoter fra markedet. Før helgen sendte Solhjell brev til EUs klimakommissær, Connie Hedegard, der han ba EU slette 1,2 milliarder klimakvoter. Årsaken er det store overskuddet på klimakvoter i EU som har ført til rekordlave kvotepriser. Dagens Næringsliv omtalte brevet på fredag.

De siste årene har prisen på EUs klimakvoter falt som en stein. Årsaken er at kvotemarkedet ikke er stramt nok, og at finanskrisen har holdt den økonomiske veksten tilbake. Siden 2008 er prisene på EUs klimakvoter falt fra nesten 200 kroner per tonn, til dagens pris på under 60 kroner per tonn.

- Den beste måten å regulere for at det blir mindre utslipp, er å ta mange kvoter ut av EU-markedet, sa Solhjell under en pressekonferanse i Miljøverndepartementet mandag. - Det vil vise at når markedet ikke fungerer godt nok, gjør vi noe med det, sier han.

Han vil likevel ikke slette de norske overskuddskvotene, slik Naturvernforbundet krever.

- Jeg syns det er en bedre framgangsmåte om det er EU som tar kvoter ut av markedet, og ikke enkeltland. Da vil det være et tydelig signal og det kan føre til at vi får opp prisen permanent, sier Solhjell på spørsmål fra Dagsavisen.

Har tjent 4 milliarder

Det er ikke første gang regjeringen går inn for å selge klimakvoter til EU. Siden kvotemarkedet ble innført i 2008, har den rødgrønne regjeringen dumpet mer enn 40 millioner klimakvoter inn i EUs kvotemarked. Det viser en gjennomgang av revidert nasjonalbudsjett de siste fem år. Det totale klimakvotesalget fra Norge disse årene tilsvarer de årlige klimagassutslippene fra et land som Sveits.

Med salget av 6 millioner nye klimakvoter i 2013, vil den samlede gevinsten gjennom disse seks årene beløpe seg til mer enn 4 milliarder kroner.

Kvotene regjeringen nå vil selge er i utgangspunktet tildelt gratis av EU, som del av den årlige norske kvotetildelingen. Men i og med at staten ikke fordeler alle kvotene sine til industri, men holder noen kvoter tilbake, kan disse altså selges tilbake til EU med god fortjeneste.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen