Innenriks

- Kommisjonen må trekke seg

Medlemmene av psykiatrigruppa i Den Rettsmedisinske Kommisjon må trekke seg etter at Anders Behring Breivik i går ble dømt til forvaring i fengsel.

Det mener psykiater Pål Abrahamsen og Svenn Torgersen, spesialist i klinisk psykologi.

- Noe annet er ikke mulig. De har stelt til så mye tull i denne saken og latt det gå prestisje i at de godkjente den første rapporten til psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby. Jeg håper de tar konsekvensen av at retten ikke fester tillit til deres vurderinger og går av sier psykiater Pål Abrahamsen, en av nestorene i norsk rettspsykiatri.

Abrahamsen og Torgersen var til stede i Oslo tingrett da dommer Wenche Arntzen i går konkluderte med at Breivik er tilregnelig og kan stilles til ansvar for terrorhandlingene 22. juli. Siden Abrahamsen leste den første psykiatri-rapporten på oppdrag fra Dagsavisen, har han ment at Anders Behring Breivik ikke var psykotisk eller utilregnelig de han drepte 77 mennesker den 22. juli. Den rettsmedisinske kommisjon (DRK) hadde ingen bemerkninger til rapporten og godkjente den lille julaften i fjor.

Rapporten til de to nye rettspsykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen ble aldri godkjent av kommisjonen. Kommisjonen mente den hadde store mangler og ba om tilleggserklæringer etter at rettssaken mot Breivik hadde startet.

- Dommen må også få konsekvenser for diagnostisering av utilregnelighet. Kun noen ytterst få personer er i denne kategorien. Det må mye legges mye strengere kriterier til grunn for at tiltalte skal slippe straff. Det er hele poenget med lovgivningen, sier Abrahamsen.

- Tror du Breivik hadde blitt dømt til forvaring i fengsel hvis den første psykiatrirapporten ikke var blitt lekket til pressen, med påfølgende offentlig debatt og massive krav om nye sakkyndige?

- Nei, jeg tror ikke det. Men det aller beste hadde vært om vi hadde begynt med rapport nummer to, sier Abrahamsen om den rettspsykiatriske erklæringen til psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen.

Priser presselekkasjene

Psykolog Svenn Torgersen vitnet i rettssaken mot Anders Behring Breivik. Torgersen er spesialist i klinisk psykologi og har personlighetsavvik som sin hovedinteresse. Han har i mange år arbeidet med schizofreni og synes det er absurd at Breivik ble diagnostisert som psykotisk og paranoid schizofren av det første psykiaterparet.

- Vi ville vært et helt annet sted i dag hvis den første psykiatrirapporten ikke var blitt lekket til pressen. Da ville Breivik vært dømt til behandling på psykiatrisk institusjon. Dommerne i terrorsaken har vært selvstendige og modige som har våget å gå i rette med Den rettsmedisinske kommisjon og utvetydige signaler fra Riksadvokaten om at så lenge det var tvil, måtte Anders Behring Breivik bli dømt utilregnelig, sier Torgersen.

For tette bånd

- Båndene mellom rettspsykiaterne og medlemmene av Den rettsmedisinske kommisjon er altfor tette i dette lille landet vårt. Men det er et problem at lederen av psykiatrigruppa ikke skjønner at det har konsekvenser for hans uhildethet at Torgeir Husby omtaler ham som en av sine beste venner, sier Torgersen.

Torgersen mener at den rettsmedisinske kommisjon ikke har nok kompetanse på å stille diagnoser. Han åpner for at utenlandske psykiatere og personer fra andre fagmiljøer kan trekkes inn i kommisjonen for å skape større avstand - slik Forskningsrådet og de som utnevner professorater gjør.

- Hvordan tror du Husby og Sørheim vil reagere på dommen?

- Jeg er helt sikker på at de vil holde seg dørgende stille, sier Torgersen.

Verken Torgeir Husby eller Synne Sørheim ville i går kommentere dommen. Synne Sørheim hadde slått av sin telefon. Torgeir Husby hadde lagt igjen følgende beskjed på sin telefonsvarer:

- Jeg vil kategorisk opplyse at jeg ikke kommer til å kommentere dommen i terrorsaken, uansett utfall. Grunnen til det er at jeg ikke har anledning til å kommentere den før den er rettskraftig, det vil si ved ankefristens utløp eller ved ferdig ankebehandling. Av samme grunn kan jeg heller ikke kommentere andres kommentarer til dommen.»

Heller ikke psykiater Karl Heinrik Melle som leder Psykiatrigruppa - eller kommisjonsleder Tarjei Rygnestad, vil kommentere dommen før de har lest den og vet at den er rettskraftig.

- Vi har ikke diskutert om medlemmene av psykiatrisk gruppe skal trekke seg. Det vil ikke være riktig av meg å svare på det nå, sier Melle til Dagsavisen.

nina.johnsrud@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen