Innenriks

Har full oversikt over politiets utrykning

22. juli-kommisjonen har kartlagt alle politibilenes bevegelser under Utøya-aksjonen ned på sekundnivå med bruk av GPS-data.

Dataene gir svar på blant annet hvor mye tid politiet tapte på å kjøre feil, og hvor nær Beredskapstroppen var båter som allerede var ute på Tyrifjorden, ved det første stedet de kjørte til, skriver Aftenposten.

De har fått tilgang på korrespondanse som viser at kommisjonen har krevd tilgang til en speilkopi av hele databasen med GPS-data for bilene, det såkalte Locus-systemet.

Skulle vært slettet

Manglende sambandsdekning mellom Beredskapstroppen og Nordre Buskerud politidistrikt skapte forvirring under utrykningen. Personer med båt tilgjengelig kom heller ikke gjennom.

Dataene for hvert enkelt utrykningskjøretøy skulle etter rutinene egentlig vært slettet, men kommisjonen fant ved årsskiftet ut at de var beholdt ved en tilfeldighet under en sikkerhetsoppdatering.

Denne informasjonen var ikke en del av politiets egenevaluering fra Sønderland-utvalget, men det er uklart om den medfører sterkere kritikk fra kommisjonen enn politiet ga seg selv.

– Knusende dom

VG skriver fredag at de erfarer at kommisjonsrapporten kommer med en knusende dom over norsk politi. Den skal også ramme både regjeringen og enkelte tjenestemenn.

Kommisjonen har bestemt seg for å anonymisere politiansatte og andre de omtaler, under ledernivå.

Rapporten vil avsløre svikt på svikt fra systemer, manglende teknologi og rammevilkår, dårlig ledelse og beslutningsvegring, skriver avisa. Den skal avsløre nye og hittil ukjente fakta som vil være i strid med rapportene som flere av etatene, inkludert politiet og Politiets sikkerhetstjeneste, selv har publisert.

– Nedprioritert siden 2005

Heller ikke regjeringen slipper unna. Kommisjonen skal ha konkludert med at samfunnsberedskapen har vært underprioritert i store deler av regjeringstiden til statsminister Jens Stoltenberg, helt siden 2005.

En av dem som får kraftigst kritikk, skal være Ingelin Killengreen, som gikk av som politidirektør et halvt år før terroraksjonen. Hun blir, ifølge VG, holdt ansvarlig for de overordnede svakhetene i organisering, planverk, beredskap og bemanning.

Killengreen ønsker ikke å kommentere lekkasjer i forkant. 22. juli-kommisjonens leder, Alexandra Bech Gjørv, ønsker heller ikke å kommentere lekkasjene overfor avisen.

Rapporten fremlegges mandag ettermiddag.

Mer fra Dagsavisen