Innenriks

Familien var «målskive»

Den eneste Anders Behring Breivik i går spesifikt navnga som forræder og hatobjekt, er journalist Marte Michelet.

Michelets mann satt i salen for overlevende og fornærmede i Oslo tingrett i går. Der hørte han terroristen utpeke samboeren som målskive nummer én i sin 73 minutters lange forsvarstale. Også parets et halvt år gamle sønn ble trukket inn.

- Det var veldig ubehagelig, ja, sjokkerende å høre ham eksplisitt referere til vårt barn. Jeg vet at han har sagt det samme om Marte i politiavhør, sier Ali Esbati til Dagsavisen.

- Føles det truende?

- Breivik sitter jo trygt forvart på Ila. Samtidig hevder han at han er en av tre enmannsceller i Norge. Det er noe vi har reflektert over.

Overlevde massakren

Esbati er utreder i tenketanken Manifest Analyse. Han kommer opprinnelig fra Iran, er oppvokst i Sverige og ledet tidligere det svenske ungdomspartiet Ung Vänster.

22. juli holdt han foredrag på Utøya og ventet på transport til fastlandet da terroristen gikk i land. Esbati gjemte seg og reddet livet.

To dager før hadde hans da gravide samboer Marte Michelet forelest om islamofobi for AUF. I politiavhør kom det siden fram at Michelet var blant dem Breivik bevisst jaktet på å drepe. Ifølge Breivik er Michelet «en av de mest ekstreme kommunistene»; datter av «erkekommunisten Jon Michelet». Hun skal angivelig ha konvertert til islam - hvilket ikke er tilfelle.

Stolt av Marte

- Breivik har åpenbart et sterkt hat mot kvinner med sterke og klare meninger. At han tillegger Marte så stor betydning gjør meg stolt av henne, sier Esbati.

Personangrepet på Michelet fikk tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen til å be Breivik holde løftet han hadde gitt om å moderere seg.

- Ja, det blir ikke verre enn dette, repliserte Breivik.

- Hvordan var det å oppleve Breivik i dag?

- Han så like uberørt ut i retten i dag som den gang, sier Ali Esbati.

nina.johnsrud@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen