Innenriks

Brudd i byggfagsmeklingen

Fellesforbundet og byggenæringen brøt i går meklingen om byggfagsoverenskomsten.

Meklingen mellom Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening om blant annet en ny tariffavtale ble i går avbrutt i påvente av frontfagsoppgjøret, som skal være klart søndag klokka 24.00. Det betyr i verste fall at 18.500 ansatte i byggfagene kan bli tatt ut i streik fra og med tirsdag morgen.

- Vi har meklet på en del av de spesielle kravene for byggfagsoverenskomsten, men kommer ikke videre før forbundets felleskrav for frontfagene er avklart, sier Fellesforbundets forhandlingsleder Halvor Langseth i en pressemelding.

- Ikke uvanlig

Åsmund Arup Seip, forsker på arbeidskonflikter ved Fafo, sier det er vanlig at de ulike partene må vente på resultatet av frontfagsoppgjøret før de kan komme til en endelig avtale.

- Det som først og fremst er avgjørende nå, er om det blir konflikt i frontfagene. Hva som skjer da vil påvirke hvordan andre deler av lønnsoppgjøret vil forløpe, sier Arup Seip.

Økonomiprofessor Steinar Holden sa i går i Dagens Næringsliv at det i år var større streikefare enn vanlig i frontfagene, som den konkurranseutsatte industrien kalles. Dette er ikke noe Arup Seip umiddelbart sier seg enig i.

- Ved alle forhandlinger og meklinger er det fare for at det kan bli brudd og konflikt. Men jeg har ikke noe holdepunkt for å si at denne faren er større i år enn ellers, sier han.

Flere nøtter

Noen av de vanskelige sakene som frontfagspartene må diskutere seg fram til en løsning på, er blant annet spørsmål om generelle økonomiske tillegg, samt arbeidstidstillegg for den delen av oljebransjen som ikke er omfattet av offshoreavtalen.

- De som jobber offshore, og ikke er omfattet av offshoreavtalen, ser at de mange steder får dårligere lønn for samme arbeidstid og arbeid. Det er noe Fellesforbundet vil endre i forhandlingene, og som kan bli en vanskelig sak for partene, sier Arup Seip.

martin.moland@dagsavisen.no