Innenriks

Fengsles fram til rettssaken

Anders Behring Breivik smilte og gjorde en høyreekstrem hilsen i møte med blitsregnet i Oslo tingrett. I fengslingsmøtet krevde han løslatelse, men tingretten avgjorde at han fortsatt skal sitte i varetekt.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik må sitte i varetekt fram til saken kommer opp for retten 16. april, avgjorde Oslo tingrett mandag.

Det er stor grad av sannsynlighet for at han vil begå nye straffbare handlinger hvis han blir løslatt, slår retten fast.

Breivik er ikke lenger ilagt verken medieforbud eller brev- og besøksforbud, og det var heller ikke noe retten skulle ta stilling til mandag.

Mørk dress

Rettssalen var full rundt en halvtime før mandagens fengslingsmøte begynte. Det var generelt flere politi- og pressefolk til stede enn tilhørere. Salen var musestille før Breivik kom inn.

Anders Behring Breivik gjorde det hans forsvarer betegner som en høyreekstrem hilsen, da han ankom i mørk dress, slips og håndjern. Etter å ha smilt tilsynelatende svært tilfreds til kameraene i rundt et minutt, så han ned og fisket opp notatene sine da dommeren sendte ut fotografene.

– Handlet i nødverge

Breivik fikk komme med en forhåndsskrevet tale hvor han gjentok at han ikke erkjenner straffskyld, men erkjenner de faktiske forhold. Han ga på nytt uttrykk for at han mener dommeren ikke er habil.

– Angrepene var preventive angrep mot landsforrædere som begår, eller planlegger å begå, kulturell ødeleggelse, herav dekonstruksjon av den norske etniske gruppe og dekonstruksjon av norsk kultur. Systematisk dekonstruksjon av den norske etniske gruppe er det samme som etnisk rensing, sa han.

Han mener Arbeiderpartiet bruker asylinstituttet, familiegjenforeningsordningen, opphold på humanitært grunnlag og flyktningkvoten som verktøy for islamsk kolonisering av Norge.

Vil ha Krigskorset

Han foreslo at Forsvaret tildeler ham Norges høyeste utmerkelse i krig, Krigskorset med tre sverd.

– Jeg er en militant nasjonalist. Jeg representerer det norske urfolk. Vi i den norske motstandsbevegelsen kommer ikke til å sitte stille og se på at vi blir gjort til en minoritet i egen hovedstad og eget land, sa Breivik.

Tingrettsdommer Wenche Fliflet Gjelsten mistet etter hvert tålmodigheten med Breivik.

– Du påberoper deg altså nødverge. Jeg tror dette holder, brøt hun inn etter at Breivik hadde videre utbrodert sin rolle i den påståtte ordenen Knights Templar.

Til slutt ønsket Breivik også å si sin mening om sakkyndigrapporten som kjenner ham psykotisk. Han betegnet den som «helt latterlig,» men fikk ikke lov til å utbrodere det av dommeren.

Latter

Flere ganger under rettsmøtet, som varte i om lag 25 minutter, ble Breivik møtt med latter fra tilhørerbenken. Totalt var det 71 etterlatte, overlevende og berørte som fikk plass inne i salen der Breivik ble framstilt for forlenget fengsling.

Advokat Siv Hallgren satt som en av de tre koordinerende bistandsadvokatene i terrorsaken rett overfor Breivik der han satt i rettssalen under fengslingsmøtet. Hun tror utbruddene av latter under rettsmøtet var viktig for mange i salen. Spesielt da Breivik sa han krevde å bli løslatt bølget latteren gjennom rettssalen.

– Det er ikke så rart at mange reagerer med å le. Det er en nervøsitet som kommer og latter er naturlig reaksjon både på fortvilelse og at man synes noe er komisk. En skal ikke legge for mye i det, men det er nok også uttrykk for en viss hån, sier Hallgren til NTB.

– Er det viktig for ofrene å uttrykke hån mot den siktede?

– For noen er det opplagt viktig. De føler avsky mot det han har gjort og latter er en måte å vise det på, sier advokaten.

Høyreekstrem hilsen

Armbevegelsene som den terrorsiktede gjorde under fengslingsmøtet mandag, var en høyreekstrem hilsen, opplyser forsvar Geir Lippestad.

– Det var en hilsen som han fortalte oss nede i arresten før vi gikk opp at han ønsket å gi, en type høyreekstrem hilsen, sier Lippestad.

Forsvareren vet ikke hvem denne hilsenen skulle være til. Han vet heller ikke hva hilsenen betyr.

Politiadvokat Christian Hatlo begjærte 12 ukers videre fengsling for Anders Behring Breivik. Politiet varslet i forkant at de ville begrunne det med gjentakelsesfare, men viste i retten i stedet til punktet om tilregnelighet i vilkårene for fengsling. (NTB)

Mer fra Dagsavisen