Innenriks

Bar fakler mot ekstremisme

Hatvideoen mot norsk 
deltakelse i Afghanistan mobiliserte til fredelig protest mot ekstremisme i Oslos gater i går.

Over frokosten i går morges bestemte Torill Gundersen (51) seg. Det var på tide å mene noe igjen.

- Jeg synes det å gå i mottog er en fin måte å vise hva man står for, sier hun.

Sammen med døtrene Live Gundersen (22), Mari Aspen (22) og om lag 150 andre personer gikk hun i fakkeltoget mot ekstremisme i Oslo sentrum i går kveld.

Dialog mot vold

Det var forrige ukes hatvideo mot norske soldater i Afghanistan som vekket engasjementet og fikk lokalpolitiker Aamir Sheikh til å ta initiativ til en fredelig protestmarkering på tvers av tro og politisk farge.

- 2012 skulle bli fredens år, men i stedet fikk vi denne hatvideoen som oppfordret til drap mot statsministeren og kronprinsen bare få uker inn i det nye året. Vi må slå ring om og beskytte våre demokratiske verdier, sier Sheikh, som er Høyre-politiker og har dannet stiftelsen «Dialog for fred».

Tidligere statsminister for KrF Kjell Magne Bondevik tente den første fakkelen før toget startet på veien fra Jernbanetorget til appeller foran Stortinget. Også tidligere Frp-leder Carl I. Hagen, SVs Akhtar Chaudry, Høyre-ordfører i Oslo Fabian Stang, tidligere leder i Human-Etisk Forbund Lars Gule og samfunnsdebattant Louiza Louhibi deltok.

- Vi er her for å markere front mot all ekstremisme. Ekstremistiske tanker og holdninger må bekjempes med dialog, sa Bondevik.

Holmlia-drapet

I går var det også 11 år siden Benjamin Hermansen ble drept av to nynazister på Holmlia i Oslo. Aamir Sheikh mener det ga protesten mot ekstremisme forsterket betydning.

- Vi må få ekstremistene til å ta avstand fra vold og minske avstanden mellom folk med ulik bakgrunn i Norge gjennom dialog, sier Sheikh.

- Et hovedpoeng for meg er at det må være lov å angre og søke hjelp om man er på ville veier. Isolering kan føre til at man går ytterligere i feil retning, legger han til.

Tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett tok i en appell til orde for at felles handlinger mellom mennesker av forskjellig tro og livssyn i enda sterkere grad kan bli et kjennetegn for det flerreligiøse og flerkulturelle Norge som vokser fram.

Mer fra Dagsavisen