Innenriks

Lav barnehagebemanning skaper bekymring

Problemene i barnehagene skyldes lav bemanning og

Ansatte i barnehager har mindre tid til barna enn de hadde før, framgår det av rapporten «Tidstyver i barnehagen» som ble lagt fram torsdag.

Barnehagebarn får mindre voksenkontakt i barnehagen fordi de ansatte opplever at arbeidsdagen spises opp av praktiske og administrative gjøremål.

Det var etter bekymring om at økt arbeidsmengde går ut over ungene, at Alna bydel i Oslo bestemte seg for å kartlegge tidsbruk og avsløre tidstyvene i barnehagene.

I rapporten fra forskningsstiftelsen Fafo er det særlig fire problemområder som er tydelige. Det er mye praktisk arbeid, dårlig IKT-utstyr, for få ansatte, og det stilles for mange krav.

Nærhet på arbeidsplassen

Arup Seip mener det først og fremst er utfordringer knyttet til ledelsesmodeller, og at det er viktig å få en nærhet mellom ledelse og de øvrige ansatte i barnehagene når det gjelder det pedagogiske og utviklende arbeidet.

– En god ledelsesmodell som gir mest mulig tid til barna, er å foretrekke, sier Arup Seip til NTB.

Han understreker også at lav bemanning skaper problemer, særlig ved sykefravær.

Kompetanse

Lav bemanning generelt er et problem, mener Turi Pålerud, politisk rådgiver i Utdanningsforbundet.

– Den viktigste diskusjonen handler om bemanning og kompetanseheving, slår hun fast overfor NTB.

En av konklusjonene i Fafo-rapporten er at «bemanningssituasjonen i barnehagene er en nøkkel til å forstå forholdet mellom ressursutnyttelse og kvalitet i barnehagen».

– Illevarslende fakta

Fra politisk hold har Frp reagert på det de mener er illevarslende fakta i rapporten.

– Når vi vet hvor viktig barnehagene er i barns hverdagsliv, er det utrolig viktig at de har en god voksenkontakt. Med dette menes ikke at en bør ha en pedagognorm eller et antall voksne per barn, men hver barnehage må i samarbeid med foreldrene til en hver tid påse at bemanningen er tilfredsstillende og at barn har den optimale voksenkontakten, sier Solveig Horne (Frp) i familie og kulturkomiteen på Stortinget.

Ny utredning

Horne forventer at statsråden griper fatt i dette og gjør noe med finansieringsformen slik at barnehagene blir satt i stand til å håndtere de oppgavene de er satt til å gjøre.

Mandag 16. januar legger Øie-utvalget fram sin utredning med forslag til endringer i barnehageloven. Utvalget har foretatt en gjennomgang av barnehageloven med forskrifter for å se om dagens styringsverktøy er godt nok tilpasset framtidens barnehagesektor. (NTB)

Mer fra Dagsavisen