Innenriks

PST har fått over tusen tips etter 22. juli

PST har flere konkrete personer i søkelyset

En tipsflom etter 22. juli med over tusen henvendelser fra publikum har ført til at Politiets sikkerhetstjeneste nå har flere konkrete personer i søkelyset. Det er så langt ingenting som tyder på at de har noen direkte tilknytning til Anders Behring Breivik (32), men avdelingsdirektør Jon Fitje i analyseavdelingen til PST bekrefter overfor NTB at det er sentralt i arbeidet å avklare om disse personene kan ses på som «følgere» av Breivik.

– Vi kan ikke så langt si at Breivik er blitt en ideologisk lederskikkelse i deler av det antiislamske miljøet, men enkelte går veldig langt i å støtte den samme ideologien. Det er en fare for at Breivik har flyttet noen grenser ved at han faktisk handlet, sier Fitje.

PST har også registrert en økning i antall trusler siden 22. juli. Fitje vil ikke utdype hva slags trusler, men sier de har «ulik karakter». Tipsene om konkrete personer knytter seg blant annet til ekstreme ytringer på nettet og handlinger som har vært provoserende og vakt mistanke.

Vanskelig å ta

Fitje var en av innlederne på den årlige sikkerhetskonferansen til Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) som åpnet i Oslo onsdag. Med et flere meter høyt passbilde av Anders Behring Breivik på lerretet bak seg framholdt Fitje at soloterrorister som Breivik stiller sikkerhetstjenesten overfor ekstraordinære utfordringer fordi de er ytterst forsiktige i sin kontakt med omverdenen.

– Vi må innrømme at vi ikke visste om Breivik og at vi ikke klarte å stoppe ham, sa Fitje.

I manifestet sitt har Breivik selv vektlagt viktigheten av å gjøre alt selv og ikke stole på noen. Han gir konkrete anbefalinger om hvordan man kan unngå å komme i politiets, etterretningens og bekjentskapskretsens søkelys.

– Typisk oppdager vi terrornettverk gjennom å følge kommunikasjonen mellom medlemmene i et større og internasjonalt nettverk. Det er den måten vi er vant til å jobbe og tenke på. Det stiller oss overfor betydelige utfordringer å avdekke soloterrorister, sier han.

Øker beredskapen

Justisminister Grete Faremo (Ap) understreket at regjeringen ikke har til hensikt å vente med forbedringer der det 22. juli ble avslørt feil og mangler. Men hun understreker at PST ikke vil bli gitt nye fullmakter og mer vidtrekkende etterforskningshjemler uten «grundige avveininger» og debatt i forkant.

– Vi må avklare først om metodene PST har til rådighet i dag blir utnyttet tilstrekkelig før vi innfører nye bestemmelser. Samtidig ser vi at trusselbildet mot Norge er bredt og sammensatt – og vi må ta innover oss at den virtuelle verden er høyst reell, sa Faremo i sin tale til konferansen.

Beredskapen er allerede blitt økt, framholdt hun, noe navneendringen til Justis- og beredskapsdepartementet fra nyttår er uttrykk for.

– Departementet vil få tilført nye oppgaver, flere ressurser og en ny struktur, sa Faremo. (NTB)

Mer fra Dagsavisen