Innenriks

Lei av narkosalg der sønnen leker

Mange oppegående folk har en utrolig slapp holdning til å kjøpe seg fredagsjointen midt oppi der vi bor med barna våre. Nå må folk skjerpe seg,

– Jeg ser dem hver eneste dag – oppegående ressurssterke folk som kommer i store fine biler, ofte med barneseter i baksetet, og kjøper seg fredagsjointen helt ukritisk. Dette er ikke stakkars slitne narkomane, men folk som ser ut som meg og deg. De må tenke over hva de gjør med vårt bomiljø, sier stortingsrepresentant Marianne Marthinsen (Ap).

Økende narkoproblem

Så langt i år har politiet pågrepet over 200 personer for narkotikasalg i gatene på Grünerløkka i Oslo. Ved hjelp av skjult kamera dokumenterte NRK natt til søndag det åpenlyse salget.

NRKs reportasjeteam fikk i løpet av få timer et tosifret antall tilbud fra vestafrikanske menn som livnærer seg ved å selge narkotika. Felles for mange av dem er at de har fått avslag på asylsøknaden sin og oppholder seg ulovlig i landet.

Byrådsleder Røsland, og leder for Oslo Senterparti, Lars Gjemble, vil ha mer politi. Venstre-leder Trine Skei Grande påpeker viktigheten av å få kastet ut dem som begår lovbrudd så fort som mulig så ikke asylinstituttet undergraves. Leder av Helse- og sosialkomiteen i Oslo, Mazyar Keshvari (Frp), mener man kunne eliminert hele problemstillingen dersom man hadde innført lukkede asylmottak.

Narkotika i barnehagen

Å fokusere på dem som selger, er én ting, men like viktig er det å ta et oppgjør med alle dem som bidrar til å opprettholde et marked, mener Marthinsen. Det er mange skoler og barnehager i området, og stortingsrepresentanten frykter konsekvensene av et aktivt narkomiljø så tett på barnas hverdag. For et par uker siden ble det foretatt en beboeraksjon i stortingsrepresentantens nabolag der de fant to depoter med narkotika – et under naboens balkong, og ett i barnehagen rett over gata fra der Marthinsen bor.

– Risikoen for at det skulle ha blitt liggende der særlig lenge, er ikke stor, men om det skulle skjedd, og en liten unge hadde fått det i seg, kunne det vært fatalt. Dette er ikke forenlig med et godt oppvekstmiljø. Noen flytter herfra, og vi vurderer det også, sier hun.

Hun får støtte av leder for Oslo SV, Per Østvold, i at kjøperne må ta mer ansvar. I et innlegg på Dagsavisens nyemeninger.no i går skrev leder for Oslo SV, Per Østvold, at narkosalget på Grünerløkka i praksis er legalisert. Han bor der selv og er som Marthinsen vitne til omsetning av narkotika daglig.

– Dette er helt normale mennesker som kjøper seg dop. Jeg kjenner flere som har prøvd å spørre dem som kjøper, om de synes det er greit at vi har narkohandel rett ved barnehagen. De blir flaue, men ingen ser at de wselv må ta ansvar, sier han.

Viktig med tiltak

Han er likevel usikker på om det nytter å moralisere over kjøperne. Som Berger Røsland mener Østvold mer politi er løsningen. Men ansvaret for det har Røsland selv, mener han.

– Tenk deg hvor mye politi man er i stand til å få tak i når det gjelder å beskytte den israelske ambassaden når den er utsatt. Det skulle bare mangle, men jeg skulle ønske at byrådet hadde vilje til å sette seg ned med politiet og blitt enige om at nå bruker vi de millionene som er nødvendig for å stoppe narkohandelen, sier han.

Men selv om hun retter pekefingeren mot dem som kjøper lørdagsgodtet på sønnens lekeplass, er også Marthinsen opptatt av at politikere må ta ansvar. Hun viser til at regjeringen har gjort forskriftsendringer som gjør at man nå kan pålegge kriminelle asylsøkere å oppholde seg på asylmottakene til enhver tid, og understreker at hun selv har jobbet med å få på plass midler til ekstra sommerpatrulje, noe hun tror kan bidra til å skremme kjøperne av gårde.

– Dette dreier seg om ressurssterke folk som har mye å tape på å bli tatt. Dersom risikoen blir for høy, tror jeg det kan bidra til at disse folkene dropper det, sier hun.

Følg og delta i narkotika- og asyldebatten på nyemeninger.no

Mer fra Dagsavisen