Innenriks

Den store alternativbølgen i årstall

1988: Offentlig godkjenning (autorisasjon) av kiropraktorer ble vedtatt av Stortinget og «kiropraktor» blir en beskyttet tittel.

1994: På Aps landsmøte i 1994 tar Thorbjørn Jagland opp spørsmålet om homøopatien og akupunkturens plass i helsevesenet. Jagland hadde egne og gode erfaringer med disse behandlingsformene.

Høsten 1995 og våren 1996: Statens helsetilsyn varsler alle landets sykehus om at pasienter på eget initiativ skal kunne velge alternativ behandling på sykehus, dersom det ikke er til skade eller virker forstyrrende i behandlingsopplegget.

1997: Sosial- og helsedepartementet ved Gudmund Hernes nedsetter Aarbakke-utvalget på oppfordring fra Thorbjørn Jagland. I utvalget sitter medisinprofessorene Jarle Aarbakke og Vinjar Fønnebø.

1998: Aarbakke-utvalget leverer NOU-en «alternativ medisin» som anbefaler å oppheve kvakksalverloven, bruke alternativ behandling i offentlig helsevesen, og forske mer på alternativ behandling. I den påfølgende høringsrunden får både utvalget og deres konklusjoner sterk kritikk fra blant annet Den norske legeforeningen og Statens helsetilsyn, som skriver at «forskning på området vil kreve en langt mer kritisk tilnærming til forklaringsmodellene enn det utvalget har vist i sin innstilling».

1999: Dagfinn Høybråten signerer samarbeidsavtale med kinesiske helsemyndigheter om kompetanseutveksling om kinesisk medisin og norske helsereformer.

2000: Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM) etableres ved Universitetet i Tromsø. Medisinprofessor Vinjar Fønnebø blir direktør.

2004: Kvakksalverloven (lov av 1936 om innskrenkning om adgangen for den som ikke er helsepersonell til å ta syke i kur) ble opphevet og erstattet av lov om alternativ behandling ved sykdom.

2007: Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling (Nifab) opprettes. Tre år senere har nettstedet 150.000 brukere i året.

2010: NAFKAM feirer tiårsjubileum. Dagfinn Høybråten var gjest. Den store alternativmessen på Lillestrøm tiltrekker over 15.000 besøkende.

Mer fra Dagsavisen