Innenriks

Treholt-saken blir ikke gjenopptatt

Arne Treholt er ikke overrasket over at

– Hvis kommisjonen mener denne tynne suppa kan sette punktum for min sak, tror jeg den tar grundig feil, sier Arne Treholt.

Han var ikke det minste overrasket over konklusjonen til Helens Sæter, leder i Gjenopptakelseskommisjonen, da han fulgte kunngjøringen på TV fra sitt kontor på Kypros.

Ikke uavhengige avhør

– Den måten avhørene er gjennomført på, viser bare hvordan tidligere politifolk avhører gamle kollegaer. Det er ikke uavhengige avhør som er gjennomført, og i tillegg har kommisjonen lagt føringer som gjør at vitner med motforestillinger blir behandlet annerledes enn politifolkene, sier Treholt.

På spørsmål om hva han nå vil gjøre, sier Treholt at mye avhenger av den status Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker har. Dersom det er et forvaltningsorgan, vil hele sakskomplekset kunne prøves for en domstol, mener Treholt.

- Det er ikke grunnlag for bevisjuks og ikke grunnlag for å gjenåpne saken. Vi har ikke funnet holdepunkter for at det er fabrikkert bevis og fremmet falske forklaringer, sa Sæter på pressekonferansen.

- Vi har hatt diskusjoner innad, men dette er en enstemmig konklusjon, forklarte Sæther.

«Forfalskningen»

Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker valgte å gjenåpne Treholts gjenopptakelsesbegjæring etter at det i boka «Forfalskningen» framkom alvorlige påstander om juks med pengebeviset. Bilder trykket i boka, skal dokumentere at noen trikset med kofferten penger som skal ha vært betaling for spionasje ble funnet i.

– Kommisjonen har begrenset seg til undersøke påstandene om bevisfabrikkering og falske forklaringer. Vi har ikke funnet at det har er grunnlag for disse påstandene, sa Sæther da hun redegjorde for beslutningen.

To av tre rapporter om pengebeviset tar avstand fra påstandene om bevisjuks. Den tredje, britiske rapporten, underbygger påstandene i boka.

Gjennoptakelseskommisjonen har gjennomført 31 avhør av 29 vitner, hvorav 18 er tidligere og nåværende ansatte i PST.

Menneskerettighetsdomstolen

Dette er fjerde avslag på Treholts begjæringer om gjenopptakelse, sist i 2008. Treholt har varslet at han vil vurdere å ta saken til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg hvis han får avslag også denne gangen.

Treholt var ikke selv til stede under pressekonferansen, fordi det ikke ble kjent for ham før i går kveld at avgjørelsen skulle legges fram i dag.

Det har gått nesten 26 år siden Arne Treholt ble dømt til 20 års fengsel for landssvik og spionasje til fordel for Sovjetunionen. Selv har han hele veien benektet å ha vært den storspionen han ble framstilt som under rettsprosessen.

Mer fra Dagsavisen