Innenriks

Ydmykere toner fra pelsdyrnæringen

– Bildene gjør et sterkt inntrykk på oss også.

Diskuter pelsdyr og pelsmote på Dagsavisens nye blogg- og debattsider Nyemeninger.no.

Talsmenn for pelsdyrnæringen reagerte med å gå til motangrep på dyrevernorganisasjonene da de søndag la fram bildene av vanskjøttede pelsdyr og karakteriserte det som et korstog mot næringen.

Nå er tonen langt mer ydmyk. Administrerende direktør Knut Berg i Norsk Pelsdyralslag innrømmer at laget har en stor oppgave foran seg for å overbevise både folk flest og politikere om at situasjonen ikke er like ille som bildene av vanskjøttede dyr viser.

– Bildene gjør et sterkt inntrykk på oss også. Slik vil vi ikke ha det. De enkeltoppdretterne som ødelegger må ut. Vi skal gjøre vårt ved å gå gjennom bildematerialet for å forsøke å identifisere farmene, sier Berg.

Noe samarbeid med dyrevernorganisasjonene ser han ikke for seg.

– Deres mål er jo å få lagt ned bransjen uansett, sier han.

Lover bedre dyrevelferd

Berg lover at Pelsdyralslaget vil styrke arbeidet med dyrevelferd. Han er også positiv til nye forskrifter som inneholder obligatoriske sertifiseringsordninger for oppdrettere slik at det kommer kompetansekrav til dem som vil starte i næringen. I dag er det ingen obligatorisk sertifiseringsordning og ingen formelle kompetansekrav.

Han viser også til at Oslo Skinnauksjoner har innført en bestemmelse om at skinnleveranser kan avvises for auksjonssalg dersom oppdrettere bryter dyrevelferdsloven og ikke retter seg etter krav fra Mattilsynet.

– Det er grunnlag for å nyansere bildet som ble skapt søndag, men vi må ta ut dem som ikke klarer å rette seg etter lover og regler, konkluderer Berg.

Skeptiske veterinærer

Veterinærforeningen tror på sin side at det ikke er mulig å drive pelsdyroppdrett uten å komme i konflikt med bestemmelsene om dyrevelferd. Mattilsynet varsler hyppigere uanmeldte kontroller, men veterinærene tror ikke dette er nok. Foreningen foreslår en ny tilsynsordning for pelsdyr og ber regjeringen om å opprette en helsetjenesteordning for pelsdyrnæringen.

– Jeg vil ikke kritisere Mattilsynet, men problemet er at tilsynet lider under mangel på ressurser til å gjennomføre uanmeldte tilsyn i særlig stor grad. Dessuten skal jo tilsynene bare kontrollere at regelverket følges. Hva om ikke dagens regelverk er godt nok, spør Bugge.

Veterinærforeningen er sterkt kritisk til dagens pelsdyrnæring og har flere ganger tatt til orde for at næringen bør avvikles i sin nåværende form.

– Jeg er ikke sikker på at det å holde dyr i bur er forenlig med dyrevelferd, selv om burene blir større. Vi bør åpne for å tenke i andre baner enn i dag, mener Bugge.

Veterinærforeningen foreslår at det bør innføres en helsetjenesteordning for pelsdyrnæring på linje med ordningene i oppdretts- og fjærfenæringen.

– En helsetjenesteordning for pelsdyrnæringen vil bidra til bedre dyrevelferd for mink og rev, sier generalsekretær i foreningen Hans Petter Bugge til NTB.

Han viser til ordningen i Danmark der alle farmene får besøk fire ganger i året av en veterinær med spesialkompetanse innen fagfeltet pelsdyr.

Gode priser i godt marked

Motehusene satser på rev og mink, og markedet for pels er godt. Oppdretterne får for tiden godt betalt for skinnene.

Den store internasjonale skinnauksjonen i Helsingfors i høst viste at prisene har steget kraftig det siste året. For blårev og mink har prisene steget om lag 50 prosent. Ifølge Norges Pelsdyralslag er sterk vekst i kinesisk økonomi det viktigste bidraget til prisøkningen.

På auksjonen i Helsingfors ble det omsatt 350.000 blårevskinn til en gjennomsnittspris på 800 kroner. Nesten alle de norske sølvrevskinnene ble solgt til en gjennomsnittspris på nærmere 850 kroner. Minkskinn gikk for 350 kroner, en oppgang på rundt 150 kroner sammenlignet med fjorårets auksjon.

Berg sier at prisøkningen kommer etter flere magre år for næringen.

– For øyeblikket er det høye priser, men markedet svinger, avhengig av blant annet vintertemperatur og mote. De høye prisene nå skyldes blant annet den kalde vinteren i fjor og at det er mye pels i motehusenes kolleksjoner, sier Berg til NTB. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen