Innenriks

Dramatisk økning i overgrep mot barn

Myndighetene har ingen oversikt over norske turister som misbruker barn i utlandet. Redd Barna frykter at seksual­­forbrytere fritt forflytter seg over landegrensene.

Antall seksualforbrytelser mot barn har økt kraftig i løpet av de siste ti årene, viser politiets anmeldelsesstatistikk. Totalt er økningen 75 prosent, fra 669 anmeldelser i 1999 til 1.172 anmeldelser i 2009. Det er størst økning i antall seksuelle handlinger mot barn under 16 år, med 381 anmeldelser i 2009. Tall fra første halvår i år bekrefter utviklingen.

Redd Barna mener det er grunn til å tro at «barnesexturismen» øker i takt med den kraftige økningen i overgrep mot barn.

– Norske myndigheter gjør for lite. Overgriperne blir tatt i altfor liten grad. Vi vet av erfaring at overgrep mot barn i utlandet er svært utbredt. Likevel er det et forsømt område i kriminalitetsbekjempelsen, sier Brynjar Nilsen, rådgiver i Redd Barna.

Utenfor riket

Dette er noen saker som er blitt avdekket så langt i år:

* En politimann (43) ble dømt til ti år i forvaring etter å ha seksuelt misbrukt 18 mindreårige barn i Norge og i utlandet. Han reiste til Brasil og Romania for å treffe gutter i tiårsalderen.

* En 41-årig eks-hjelpearbeider fra Karmøy er tiltalt for seksuelle overgrep mot barn i Norge og i Brasil. To av gatebarna var under ti år da overgrepene fant sted. Tre av gatebarna var under 14 år.

* En 64 år gammel nordmann er arrestert i turistbyen Siem Reap i Kambodsja, mistenkt for seksuelle overgrep mot en 14- åring. Nordmannen er to ganger tidligere dømt for ulovlig besittelse av barneporno i Norge.

Verken Politidirektoratet, Kripos, Riksadvokaten og Justisdepartementet har likevel noen oversikt over antall nordmenn som har vært siktet eller dømt for overgrep mot barn i utlandet.

– Statistikken skiller ikke mellom seksualovergrep begått i eller utenfor riket, forteller Harald Strand, førstestatsadvokat ved Riksadvokatembetet.

Alvorlig problem

– Det er et alvorlig problem at myndighetene har null oversikt over hvor utbredt det er. Vi ønsker en oversikt over hvor mange som er blitt dømt, anmeldt og etterforsket slik at vi kan følge utviklingen, sier Nilsen og legger til at norske myndigheter må jobbe mer systematisk på området:

– Kripos har det overordnede ansvaret. Hvis man skal jobbe målrettet for å endre noe, bør man først ha en oversikt over dagens situasjon. Når de ikke har det en gang, har vi en lang vei å gå, sier han.

Ifølge Kripos er det sjelden at nordmenn blir tiltalt og dømt for overgrep utenfor landets grenser. I rapporten «Overgrep som samfunnet ikke aksepterer» står det:

«På tross av sterk og berettiget mistanke vil etterforskning av slike saker ofte strande på ressursknapphet. Overgriperen kan fortsette med sin virksomhet. Som det ofte er i slike saker – det er barna som betaler prisen».

I 2003 etterlyste de virkemidler for å forhindre at overgripere reiser ut av Norge når hensikten er helt åpenbar. Kripos kan ikke fortelle Dagsavisen om det har skjedd en utbedring siden den gang, fordi personen som har med dette å gjøre er bortreist.

Straffeloven gjelder

– Betyr det at jo lengre nordmenn reiser, desto lettere er det å ha sex med barn og slippe unna med det?

– Satt på spissen kan man si det, ja. Og når en person som er dømt for seksualovergrep i Norge reiser til det landet i verden som har størst rykte på seg for å være et marked for sexturister, kan man spørre seg selv hvorfor man lar dette skje. Vi hadde ikke akseptert at dette ble gjort mot norske barn, sier Nilsen i Redd Barna.

– Det er opplagt at oppdagelsesrisikoen er langt mindre når det begås seksuelle overgrep mot barn i utlandet. Mørketallene for slike lovbrudd er større i en rekke land utenfor Norge, enn tilsvarende lovbrudd her, sier Erling Lyngtveit, leder av Lovutvalget i Advokatforeningen lovutvalg for strafferett- og prosess.

Han mener regelverket er klart:

– Lovsystemet er på plass i Norge. Vi har regler i straffeloven som sier at nordmenn skal dømmes for seksuelle overgrep i utlandet. Når seksuallovbrudd mot mindreårige er et problem å følge, er det et praktisk anliggende.

– Kan man nekte nordmenn som tidligere er dømt for seksuelle overgrep å reise til land hvor de vil begå nye overgrep?

– Det at en nordmann blir domfelt for seksualovergrep gir ikke adgang til å frata ham hans statsborgerrettslige rettigheter. Man kan ikke fradømme ham pass eller adgangen til å reise til utlandet, sier han.

Mer fra Dagsavisen