Innenriks

Alle til Kuba på 17.mai

Programmet for årets «17. mai for alle» er klart. Den flerkulturelle festen på Grünerløkka er blitt Oslo-tradisjon.

Tusenvis av Oslo-folk samles på Løkka hver 17. mai til den årlige gratiskonserten. I år blir det Frank Znort Quartet som avslutter festen (se ved siden av). «17. mai for alle» arrangeres i år for 28. gang, og i fjor kom også kong Harald og dronning Sonja innom.

– Den gjestelista kan vi ikke toppe i år, smiler Kristian Andaur fra SOS Rasisme, ansvarlig for arrangementet.

I år er det ekstra satsing på barn og barnefamilier, med et eget lekeområde for barn godt unna scenen. Og med konsertprogrammet ønsker Andaur å gjenspeile Oslo som flerkulturell by.

– Dette er ikke en rock-festival eller en hiphop-festival. I år har vi fokus på det flerkulturelle, også på band-nivå. Mange av bandene har medlemmer fra forskjellige kulturer, og spiller musikk som krysser grenser. Som Oslo-bandet Rajika, med medlemmer fra både Norge og Serbia, som spiller balkan-punk, sier Andaur.

Store og små

Siden starten i 1983 har en rekke store artister spilt på 17. mai for alle – fra DumDum Boys og Lars Lillo-Stenberg til Tungtvann og Paperboys. I år har programmet ikke det ene store trekkplasteret, og det er bevisst, forklarer Andaur.

– For store navn til trekke for mange folk til Kuba-parken. Og til tider har det vært litt for mange på «17. mai for alle». I fjor var det 13.000 innom i løpet av dagen. Det satser vi på i år også, sier Andaur.

Arrangementet fant sted for første gang i 1983, etter rasistiske bombetrusler mot Sagene skoles deltakelse i 17. mai-toget. Dermed ble den anti-rasistiske feiringen på Grünerløkka startet av aktivister.

– I Oslo har det vært flere episoder som har truet det flerkulturelle samfunnet på 17. mai. Derfor er det ekstra viktig å ha en flerkulturell folkekefest, der alle kommer sammen og feirer 17. mai, uavhengig av religion og nasjonalitet, sier Andaur.

– Nå er «17. mai for alle» ikke lenger en alternativ feiring, det er et supplement. Og også her handler det om musikk og barn, selv om musikerne står på en scene istedenfor å marsjere i korps, understreker han.

Omstridt organisasjon

Arrangør for «17. mai for alle» er SOS Rasisme, en organisasjon som har vært i hardt vær de siste ukene, etter avsløringer i Klassekampen og Dagbladet om misforhold rundt økonomi og medlemstall. I Dagbladet i går gikk det fram at SOS Rasismes ledelse er dominert av aktivister fra den venstreradikale organisasjonen «Tjen Folket». Andaur understreker at «17. mai for alle» arrangeres av Oslo fylkeslag av SOS Rasisme, mens kritikken har rettet seg mot landsledelsen, som er basert i Haugesund. Andaur har vært ansvarlig for «17. mai for alle» siden 2004, og er ubetalt frivillig i SOS Rasisme.

– For et tiår siden var «17. mai for alle» sterkere preget av politikk, med appeller fra scenen. Etter at jeg tok over som leder har vi tonet ned det politiske innholdet og fjernet appellene, og gjort dette til en festival som handler om musikk og feiring. Vi arrangerer ikke «17. mai for alle» for å markere oss som organisasjon. Vi vil markere at alle skal kunne feire 17. mai sammen, understreker Andaur.