Innenriks

Flere tusen unge røyker heroin

I løpet av få år har det vært en mangedobling av unge voksne i Norge som røyker heroin. Mer liberale holdninger og prisfall på heroin kan være blant årsakene.

Det har vært en betydelig økning av unge voksne som røyker heroin i løpet av de siste årene. Andelen i aldersgruppen 21 til 30 år har økt fra 0,3 prosent i 1998 til 1,5 prosent i 2006.

Det betyr at 8.500 i denne aldersgruppen har røykt heroin, viser en ny undersøkelse fra Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus).

Generell økning

Det har samtidig vært en nedgang i andelen som har injisert stoffet. Heroinbruken totalt sett blant unge voksne har økt fra 1,1 til 1,6 prosent.

Sirus-forsker Anne Line Bretteville-Jensen har gjennomført undersøkelsen sammen med forsker Astrid Skretting.

Bretteville-Jensen tror en av årsakene til at flere røyker heroin, er at liberale holdninger er blitt mer utbredt. Hun viser til at halvparten av unge voksne i Oslo har brukt cannabis.

– Det at mange etter hvert har erfaringer med å røyke cannabis, kan gjøre det lettere å prøve å røyke andre stoffer. Det er en lavere terskel for å røyke heroin enn for å penetrere huden med en sprøytespiss, sier Bretteville-Jensen.

Enormt prisfall

Det enorme prisfallet på heroin, kan også være en av forklaringene på at heroinrøyking er blitt mer populært. I løpet av ti år har prisen sunket med over 70 prosent.

En vanlig dose på 0,2 gram koster i dag 200 kroner.

En åpenbar forklaring på prisraset er at opiumproduksjonen i Afghanistan, som står for 90 prosent av verdens produksjon, har eksplodert i løpet av de siste årene.

Men også ulike kriminelle grupperinger som har kommet inn på det norske markedet har fått prisen ned, ifølge Bretteville-Jensen.

«Chasing the dragon» – røyking av heroin – startet i Hongkong på 1950-tallet, kom til Nederland før 1980 og senere til England, Australia og USA. Røyking foregår ved at heroinet blir varmet opp på sølvfolie og røyken inhaleres gjennom en trakt.

Bra eller dårlig?

Nå tyder altså tallene på at vi begynner å kopiere andre land. Spørsmålet er om denne utviklingen er bra eller dårlig.

– Det vet vi ikke ennå. At flere røyker heroin, kan øke faren for å rekruttere brukere til senere injeksjonsbruk, men vi vet ikke om de uansett ville ha begynt med sprøyter, sier Bretteville-Jensen.

Hun viser til at blant dem som startet å injisere på 1970-tallet var det bare 16 prosent som først hadde røykt heroin, mot 7 av 10 blant 2000-tallets debutanter. Gjennomsnittlig debutalder for injisering av heroin har økt med ti år, fra 15,5 på 1970-tallet til 25,6 på 2000-tallet.

– Det kan bety at heroinrøyking er med på å utsette injeksjonsdebuten. Hvis de som røyker heroin hadde begynt med stoffet uansett, er dette en positiv utvikling. All heroinbruk er farlig, men røyking er vesentlig mindre skadelig enn injisering, sier Bretteville-Jensen.

Mer fra Dagsavisen