Innenriks

Slanker vekk truede arter

Om hundre år kan halvparten av alle verdens blomster og dyr være utryddet.

En internasjonal aksjon som ble gjennomført i 18 land i februar, avslørte at nordmenn handler mye illegale varer. Det ble beslaglagt store mengder ulovlige slankemidler, potenspiller og andre alternative medisiner som inneholder ekstrakter fra planter og dyr som er i ferd med å dø ut.

– De som importerer dette, har et stort ansvar for selv å undersøke om middelet de tar inn er lovlig. Straffen for dette vil ligge i størrelsesorden fra fire tusen kroner i bot til ubetinget fengsel, forklarerer Tuva Brørby, spesialetterforsker i Økokrim.

Hun minner om at denne handelen er en direkte trussel mot jordens arter og bør tas på alvor.

Overrasket over mengdene

Flere av dem som ble avslørt da de forsøkte å importere ulovlige slankemidler og potenspiller, må regne med å få en bot. Mens selskapet som prøvde å innføre ulovlige ekstrakter nok til rundt en million piller mot prostataproblemer, må regne med å bli politietterforsket.

– Dette er svært alvorlige saker, mener seniorrådgiver Øystein Størkersen i Direktoratet for naturforvaltning (DN).

Han ble overrasket over de store mengdene ulovlige varer som ble beslaglagt under aksjonen.

– Dersom folk er i tvil om det de er i ferd med å kjøpe i utlandet eller på internett er lovlig, må de sjekke innholdet nøye. Det er deres ansvar å ikke ta inn slike varer, sier Størkersen.

Hvilke varer som inneholder materiale fra utrydningstruede arter, kan sjekkes på internett, eller man kan ringe DN og sjekke.

– Er du i tvil, bør du heller la det være, er hans råd.

Eggrøveri i Norge

Det finnes et stort marked for illegale produkter, og ting tyder på at det er tunge kriminelle nettverk som står bak deler av virksomheten. Også fugler i Norge trues av denne kriminaliteten.

– Det kan gå både fugler og egg ut av Norge. Også derfor er det viktig at vi er med i den internasjonale kampen mot handel med utrydningstruede dyr og arter, sier Brørby.

Totalforbud

Den såkalte Washington-konvensjonen skal regulere den internasjonale handelen med truede plante- og dyrearter, og forkortes CITES. Konvensjonen gjelder for alle land i verden og omfatter over fem tusen dyrearter og 28.000 plantearter. 900 av disse er så sterkt truet at all handel med dem er totalforbudt, og for de andre trenger man spesielle tillatelser.

Ifølge Størkersen er 60 til 70 prosent av urtemedisinene som selges, ikke ekte.

– Falske medisiner er blitt gigantindustri, kunden har liten mulighet til å sjekke om preparatet er ekte. Men dersom noen forsøker å importere ulovlig medisin som viser seg å være uekte, kan de likevel straffes for det som står på deklarasjonen, forteller Størkersen.

Han tror det er tre årsaker til at handelen med truede arter er økende; blant annet at folk handler mer på internett, at vi har en voksende andel fremmedkulturelle i befolkningen og at nordmenn flest har tro på alternativ medisin.

– Det finnes rundt 3.500 tigrer igjen ute i naturen, og et tilsvarende antall i dyreparker. Mye medisin lages på tigerbein, og det sier seg selv at naturen ikke kan dekke dette behovet. Noen få planter som er ettertraktet og sårbare, kan dyrkes for å tilfredsstille etterspørselen, noe som er tilfellet med asiatisk ginseng, forklarer Størkersen.

Bedre lovverk

Han mener det norske lovverket dessverre er for dårlig når slike saker skal følges opp i rettssystemet.

– Vi har laget et langt mer omfattende regelverk som skal ut på høring nå. Så er det opp til politikerne om de vil ha et lovverk som i større grad er tilpasset den alvorlige situasjonen, sier Størkersen.

Også EU har et strengere lovverk enn det Norge har i dag.

I aksjonen, som Interpol sto bak, ble det beslaglagt varer for over ti millioner euro. Norge var det eneste nordiske landet som deltok i aksjonen.

Mer fra Dagsavisen